Eten

5x wat lekkers op een toastje

18143208_ml.jpg

Toastjes ouderwets? Echt niet! Er zijn oneindig veel smaakcombinaties mogelijk en als je het klassieke toastje vervangt door geroosterde sneetjes stokbrood, mag je gerust spreken van tapas of pintxo’s. En die zijn ook fantastisch als voorgerechtje.

Toastje kip

Meng 150 gram gerookte kipfilet in heel kleine stukjes met 1 eetlepel gehakte cashew- of walnoten, een in ringetjes gesneden bosuitje, 1 eetlepel currypasta, 1 eetlepel limoen- of citroensap en 50 ml dikke yoghurt. Beleg de toastjes ermee en garneer het geheel met blaadjes koriander. Voor de variatie kun je de currypasta vervangen door mangochutney, lekker fris!

Toastje oudekaastapenade

Rasp 100 gram oude kaas in een kommetje en voeg een bosje gesneden rucola, een fijngehakt teentje knoflook en 25 gram fijngesneden groene en 25 gram zwarte olijven toe. Roer het geheel met een lepel of keukenmachine goed door en voeg net zo veel olijfolie toe tot een smeuïge tapenade ontstaat. Besmeer het toastje met de tapenade.

Toastje brie speciaal

Bestrijk je toastjes met een laagje appelstroop. Leg er dunne plakjes brie op en bestrooi met tijm of gedroogde Provençaalse kruiden. Leg daar een plakje parma- of serranoham op. Rooster in een droge koekenpan geschaafde amandelen en bestrooi de toastjes ermee. Geen fan van brie? Geitenkaas combineert ook prima met de overige ingrediënten.

Toastje pittige paprikamousse

Rooster twee zakjes amandelschaafsel in een koekenpan (zonder olie) lichtbruin en laat afkoelen. Mix in een keukenmachine 1/2 pot gegrilde paprika’s, 1/2 eetlepel sambal, 6 eetlepels gehakte peterselie en 1/2 theelepel kaneel tot een mousse. Besmeer de geroosterde stokbroodjes met de mousse en bestrooi met het amandelschaafsel. Heb je de mousse liever iets frisser? Voeg dan heel kleine stukjes komkommer toe.

Toastje makreelrilette

Meng 200 gram gerookte makreel met 75 gram mascarpone of crème fraîche, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel dijonmosterd en 1 gesnipperde rode ui. Houd je niet van mosterd? Snijd dan 5 zongedroogde tomaten in reepjes en doe een mespuntje cayennepeper bij de makreel. Besmeer de toastjes ermee en strooi er tot slot wat bieslook overheen.

Wat is jouw favoriete voorgerecht?

Ook interessant