Eten

Wat klopt er van de ‘vijfsecondenregel’?

boterham.jpg

Oeps! Je broodje op de grond laten vallen. Geen probleem als je hem binnen vijf seconden weer opraapt, toch? Maar volgens Amerikaanse onderzoekers klopt dat niet helemaal.

Je kent hem vast wel: de vijfsecondenregel. Als je voedsel op de grond laat vallen, kun je dat nog best eten, zolang je het maar binnen vijf seconden opraapt, is het idee. Bacteriën zouden daardoor te weinig tijd hebben om het voedsel te besmetten.

Proef op de som

Onderzoekers van de Rutgers University in New Jersey ontdekten echter dat er nooit degelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze aanname. Ze besloten daarom zelf de proef op de som te nemen door verschillende soorten voedsel op diverse ondergronden, zoals vloerbedekking en tegels, te testen.

Vochtig voedsel: supermagneet voor bacteriën

Hoe snel bacteriën zich op voedsel nestelden, bleek per type voedsel en type ondergrond te verschillen. Maar in sommige situaties gebeurde dat al binnen vijf seconden. Vooral vochtig voedsel, zoals een stuk watermeloen, werkt volgens de onderzoekers als een supermagneet op bacteriën. “Bacteriën hebben geen pootjes,” aldus professor Donald Schaffner tegenover Science Daily. “Ze verplaatsen zich via het vocht. Hoe vochtiger het voedsel, hoe groter de kans op besmetting.”

Vloerbedekking ‘hygiënischer’

Hoewel misschien onverwacht, kun je daarom waarschijnlijk beter iets op tapijt laten vallen dan op een gladde ondervloer: de vloerbedekking zuigt het vocht op, waardoor bacteriën zich minder snel aan het voedsel kunnen hechten. De Amerikanen zagen in elk geval dat voedsel dat op tegels lag, sneller meer bacteriën bevatte dan voedsel op tapijt.

Hoe langer, hoe erger

Wat wél van de vijfsecondenregel ‘klopt’: hoe langer iets op de grond ligt, hoe groter het besmettingsgevaar. “Maar in werkelijkheid kunnen bacteriën voedsel direct besmetten,” vertelt Schaffner.

Bron | Metro

 

Ook interessant