Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wat is juist: koelkast of ijskast?

koelkast.jpg

De een zegt ‘koelkast’, de ander ‘ijskast’. Maar welk woord is correct als we het hebben over het elektrische apparaat dat ons zuivel, vlees, groentes en fruit koel houdt? 

Volgens Onze Taal zijn beide woorden correct en is het ene woord niet beter dan het andere. Wel is koelkast gebruikelijker dan ijskast, maar niet als je de uitdrukking ‘iets in de ijskast zetten’ gebruikt. Dan is ijskast het enige juiste woord.

Laat ons weten wat jij zegt: ijskast of koelkast. Breng je stem uit op onze Facebookpagina!

Koelkast is volgens Onze Taal gebruikelijker om te zeggen, omdat er tegenwoordig geen ijs meer in de koelkast zit om etenswaren gekoeld te houden. Vóór de komst van de koelkast was dat anders, toen werden producten koel gehouden door middel van ijsbroden (grote stukken ijs), vandaar de benaming ijskast. Bij het introduceren van de koelkast werd al snel deze nieuwe naam gebruikt. Voornamelijk in hogere kringen is men nog geneigd om het oude woord te gebruiken.

Nog meer begrippenparen waar nogal eens stevig over wordt gediscussieerd zijn: toilet en wc, gebakje en taartje, zeer doen en pijn doen, mantel en jas, wagen en auto, japon en jurk.

Bron | Onze Taal

Ook interessant