Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wat is het beste moment van de dag om fruit te eten?

fruit-calorieen.jpg

Je hoort er van alles over: fruit eten op een nuchtere maag zou het best zijn, fruit mag juist niet vlak na een zware maaltijd en al helemaal niet als tussendoortje. Wat is waar? Margriet vroeg een voedingswetenschapper en natuurdiëtiste op welk moment van de dag we het best fruit kunnen eten.

Uh oh, horen we je denken. Een wetenschapper en een natuurdiëtiste? Die hebben natuurlijk een totaal ander verhaal te vertellen. En dan weet ik uiteindelijk nóg niet of ik mijn appel beter ’s ochtends of ’s middags kan nemen. Toch zijn de beide voedings’kampen’ het over één ding eens: als je gezond bent, maakt het tijdstip waarop je fruit eet weinig uit. “We moeten voldoende fruit eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen,” weet Jorn Trommelen, voedingswetenschapper aan Maastricht University. “Maar op welk moment je dat doet, maakt niks uit.”

‘Veel mensen hebben verteringsproblemen’

Klopt, zegt de natuurdiëtiste. Maar dan moet je dus wel gezond zijn. En dat zijn mensen steeds vaker niet, zegt Marijke de Waal Malefijt, natuurdiëtiste en schrijfster van Ik heb er mijn buik van vol, bedoeld voor mensen met maag- en darmklachten. Zij komt in haar werk veel ‘gasbuiken’ tegen, veroorzaakt door verteringsproblemen in de darmen.

Opgeblazen gevoel? Eet je fruittoetje vóór de maaltijd

Wie vaak last heeft van een opgeblazen gevoel na een maaltijd met een fruittoetje, kan volgens haar daarom mogelijk beter vóór dan na een grotere maaltijd een appel of kiwi eten. “Fruit is lichter verteerbaar. Daardoor gaat het veel sneller door je maagkanaal dan een hele avondmaaltijd. Maar eet je fruit ná de maaltijd, dan landt het erbovenop. Als je al niet zo’n goede vertering hebt, kan dat net iets te veel van het goede zijn.” Ze geeft toe dat het allemaal niet wetenschappelijk te onderbouwen is. “Maar de praktijk wijst uit dat zo’n andere volgorde in fruit eten vaak verlichting geeft.”

Fruit op een nuchtere maag ? Mag wel, moet niet

Eventueel kun je ook fruit op de nuchtere maag nemen. “Dat kan nooit kwaad,” stelt De Waal Malefijt. “Alleen niet iedereen vindt dat prettig – sommige mensen krijgen het er letterlijk koud van, zeker in de winter.”

Fruit op de nuchtere maag ‘kan nooit kwaad’

Fruit niet altijd beste tussendoortje

En ben jij iemand die gauw of vaak trek heeft? Dan is een stuk fruit alleen misschien niet het beste tussendoortje. “Het zou best kunnen dat je door de fruitsuikers een half uur later weer trek krijgt,” vertelt De Waal Malefijt. “Als jij hier vaak last van hebt, kun je je fruit beter bewaren tot een half uur voor de maaltijd, want dan weet je dat je daarna weer wat binnenkrijgt.” Lukt dit niet, neem dan een handje verse noten bij je appel, is haar advies. “De vetten en eiwitten in de noten vertragen de opname van de fruitsuikers.”

‘Geen wondermiddel tegen de honger’

Neemt niet weg dat fruit altijd nog een beter tussendoortje is dan veel andere snacks die minder goed vullen en meer calorieën bevatten. “Van fruit kun je veel meer eten voor je net zo veel calorieën binnenkrijgt als van één gevulde koek,” zegt voedingswetenschapper Trommelen. “Maar het is natuurlijk geen wondermiddel tegen honger. Wie een appel eet in de hoop de honger te stillen, heeft daarna nog steeds trek. Maar als je voor een blokje chocolade had gekozen of niets had gegeten, had je waarschijnlijk nog méér honger gehad.”

Twintig minuten wachten

Vergeet ook niet dat je lichaam even tijd nodig heeft om te verwerken dat je hebt gegeten. Eerst moet het signaal van de maag naar de hersenen worden gestuurd dat het seintje ‘gevuld’ geeft. “Eet dus je stuk fruit,” adviseert de voedingswetenschapper, “en vraag jezelf pas twintig minuten later af of je nog echt honger hebt.”

Meer lezen

Vage buikklachten? Zo herken je een spastische darm
Hoe kun je lekkere trek laten overgaan?

Ook interessant