Eten

Welk drankje bevat meer suiker: cola of vers sinaasappelsap?

meer-suiker-cola-of-verse-sinaasappelsap.jpg

Je hebt het vast weleens gehoord: een glas net geperst sinaasappelsap is minder gezond dan vaak wordt gedacht, omdat er zo veel suiker in zo’n sapje zit. Maar om hoeveel procent gaat het eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker: zit er in verse jus d’orange meer of minder suiker dan in cola?

Wanneer je ergens zit te lunchen en zin hebt in een zoet drankje, ben je al gauw geneigd om vers vruchtensap te verkiezen boven cola. Zeker als je het een beetje gezond wilt houden. Maar of dat echt een verstandige keuze is, wordt nogal eens betwist.

Dag vitamine C

Citrusvruchten als sinaasappels zijn echte vitamine C-bommetjes, maar dit geldt niet voor een glas vers sinaasappelsap. Althans, er gaan veel vitaminen verloren wanneer je het fruit perst. Zonde, want juist die vitaminen maken fruit zo gezond.

Flinke hoeveelheid suiker

Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d’orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse ‘toegestane’ hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent. “De richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn zeer strikt betreffende het aantal toegevoegde suikers,” legt ze uit aan de BBC. “Er wordt aanbevolen niet meer dan vijf tot zes theelepels suiker per dag te consumeren. Als je nagaat dat een theelepel gelijk is aan vier gram, besef je dat die hoeveelheid snel kan oplopen.”

Risico’s van sinaasappelsap

Volgens het Voedingscentrum vergroot het drinken van veel vruchtensap de kans op overgewicht en diabetes type 2. Maar niet alleen het hoge suikergehalte kan voor problemen zorgen: de zuren die in sap zitten, kunnen ook het gebit aantasten. Er wordt dan ook geadviseerd om minstens een uur te wachten voordat je je tanden poetst. En daarbij is het belangrijk dat je niet te hard met je tandenborstel op je gebit drukt. Anders kun je onherstelbare schade toebrengen aan het tandglazuur.

Bron | ad.nl, hln.be, voedingscentrum.nl, carnissemondzorg.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant