Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wanneer mag je nog om een gratis plastic tasje vragen?

zes-makkelijke-manieren-om-minder-plastic-te-gebruiken.jpg

Vanaf 2016 krijgen we in winkels geen gratis plastic tasjes meer mee. Maar voor onverpakte groente, fruit of rauw vlees of vis mag je weer wél om een tasje vragen. De uitzonderingen op een rij.

In veel winkels moest je er al voor betalen, maar er waren er nog genoeg die je niet uit kon lopen zónder gratis plastic tasje. Nee dank u, ik – hóef – geen – tasje! Vanaf 1 januari 2016 kunnen we zonder verbaasde blikken een tasje uit eigen tas toveren. Vergeten? Dan mogen winkeliers zelf bepalen wat ze jou voor een plastic tasje rekenen. De landelijke richtprijs is 25 eurocent.

Biologisch afbreekbaar plastic is ook plastic

Alle soorten plastic vallen onder het verbod op gratis plastic tassen. Ook tassen van biologisch afbreekbaar plastic, biobased plastic en tassen met een voering of coating van plastic. Want ook deze tassen zijn belastend voor het milieu en zorgen voor zwerfvuil op straat en in zee. Winkeliers mogen wel papieren, stoffen en juten tassen gratis meegeven.

Uitzonderingen

Maar er zijn uitzonderingen op het verbod op gratis plastic tasjes. Zo mag je bij onverpakte groente, fruit en broodjes wel om een gratis tasje vragen, omdat dit wel zo hygiënisch is. En op Schiphol moeten vloeistoffen helaas nog steeds in een doorzichtige plastic zak. Wij vonden dit handige overzicht met uitzonderingen op meldpuntverpakkingen.nl:

ONVERPAKTE LEVENSMIDDELEN

Onverpakt fruit en groentes, zoals aardbeien, bessen, appels, asperges, sperziebonen, tomaten en winterpenen. Ook voor onverpakte broodwaren zoals krentebollen, broodpuntjes en croissants mag je om een gratis plastic zakje vragen. Dit geldt echter niet voor levensmiddelen die al zijn ingepakt, zoals komkommers of broccoli die in plastic folie zijn verpakt of verse pizza’s in dozen of plastic.

RAUW VIS, VLEES OF GEVOGELTE IN EEN NIET-AFGESLOTEN VERPAKKING

Zoals rauwe vis of halfrauwe vis, zoals haring, die in papier is verpakt. Maar ook halfrauw of niet volledig gegaard vlees, zoals rosbief, verpakt in losse folievellen. Het lekvocht zou andere etenswaren kunnen besmetten.

TAXFREE SHOPPEN

Zoals dranken, deodorant en haargel. Dit geldt weer niet voor producten die je op een luchthaven koopt vóór de ticket- en/of paspoortcontrole en voor andere producten dan vloeistoffen, spuitbussen of gels die je koopt na de ticket- en/of paspoortcontrole.

Ook goed bezig

5 tips tegen voedselverspilling

6 milieuvriendelijke schoonmaaktips

7 redenen om vaker zeewier te eten (gewoon verkrijgbaar in de supermarkt)

Ook interessant