Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is waarom de meeste mensen chocolade zo lekker vinden

chocoladereep.jpg

Er zijn maar weinig mensen op de wereld die er niet van houden: chocolade. Kun jij ook geen genoeg krijgen van deze lekkernij? En heb je je weleens afgevraagd wat het nou precies is dat dit type snoepgoed zo lekker maakt?

Je zou misschien denken dat de overvloed aan suiker of vet onze hersenen een bevredigend seintje geven. Maar niks is minder waar. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het mengproces waarmee chocolade gemaakt wordt, verantwoordelijk is voor die typische zachte smaaksensatie.

Perfecte samensmelting

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh bestudeerden mengsels die lijken op vloeibare chocolade gemaakt met behulp van het concheerproces. Dit is een oude mengtechniek, waarbij alle ingrediënten uren door elkaar gehusseld worden. Deze techniek werd 140 jaar geleden bedacht door de bekende Zwitserse chocolatier Rodolphe Lindt. Voor die tijd had chocolade een korrelige textuur. Dat kwam doordat de beschikbare techniek ervoor zorgde dat alle ingrediënten niet goed konden samensmelten. Daardoor ontstonden er in de chocolade kleine korreltjes. Dankzij de techniek van het concheren werden alle ingrediënten zo fijn gemaakt, dat ze uiteindelijk geheel in elkaar op gaan. Maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de chocolade een milde en rijke smaak krijgt.

Veranderende eigenschappen

De Britse wetenschappers maten de dichtheid van verschillende mengsels tijdens het concheerproces en bekeken hoe de ingrediënten van chocolade in verschillende stadia van het proces in elkaar overvloeiden. Hieruit bleek dat deze mengtechniek de eigenschappen van minuscule suikerkristallen en andere ingrediënten in chocolade kan veranderen.

Minder vet

De onderzoekers denken daarmee de sleutel te hebben gevonden om misschien in de toekomst chocolade te kunnen produceren met minder vet. Daarnaast hopen ze met deze kennis het lange proces van concheren duurzamer te maken. “We hopen dat ons werk de hoeveelheid energie die bij het concheren gebruikt wordt kan verminderen en dat het zal leiden tot een groenere productie van ’s werelds populairste snoepgoed,” aldus hoofdonderzoeker Wilson Poon.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Scientias, PNAS
Beeld| iStock

Ook interessant