Een
Nederlandse Twittergebruiker deed onlangs een nogal opmerkelijke ontdekking:
hij had namelijk wat surimisticks weggegooid en zag tot zijn grote verbazing
dat de vissticks in zijn prullenbak licht gaven. Hoe kan zoiets?
Wij leggen je hier uit hoe het kan dat surimisticks
af en toe licht kunnen geven.
Wat zijn surimisticks?
Surimisticks (ook wel bekend als krabsticks) zijn heerlijk in salades of sushi. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken, worden ze niet van krab gemaakt. Ze bestaan namelijk voor het grootste deel uit witvis en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen, zoals de huid, ingewanden en kop en helemaal schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen. Vervolgens worden de vissen fijngemalen tot een soort puree en gemengd met verschillende stoffen, zoals: zetmeel, smaakmakers zout en suiker. Uiteindelijk blijft er een soort van pasta over die wordt gekookt, waarna het de bekende rubberachtige structuur krijgt. De rode kleur van surimisticks is trouwens niet echt, het is afkomstig van rode kleurstof.
De Nederlandse Bram zag laatst dat de surimisticks
in zijn koelkast over de datum waren, waarop hij besloot ze weg te gooien. Tot
zijn grote verbazing ontdekte hij niet veel later dat de surimisticks licht gaven
in zijn donkere prullenbak:
What the… We hadden surimi sticks die over datum waren weggegooid en nu geven ze licht in de prullenbak pic.twitter.com/cGcrZT0wLT
Op Twitter gingen er al snel wilde speculaties rond. Zo vroeg iemand zich af of de sticks soms verruild waren voor koolstofstaven uit een kernreactor. Gelukkig is dit niet het geval en heeft het licht alles te maken met lichtgevende bacteriën (Photobacterium Phosphoreum) die van nature in zeewater, vissen en schelpdieren voorkomen – en dus ook in krabsticks die over de datum raken. Niks aan de hand dus!
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.