Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom surimisticks licht kunnen geven als ze in de prullenbak liggen

waarom-surimisticks-licht-kunnen-geven-in-de-prullenbak-margriet.jpg

Een Nederlandse Twittergebruiker deed onlangs een nogal opmerkelijke ontdekking: hij had namelijk wat surimisticks weggegooid en zag tot zijn grote verbazing dat de vissticks in zijn prullenbak licht gaven. Hoe kan zoiets?

Wij leggen je hier uit hoe het kan dat surimisticks af en toe licht kunnen geven.

Wat zijn surimisticks?

Surimisticks (ook wel bekend als krabsticks) zijn heerlijk in salades of sushi. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken, worden ze niet van krab gemaakt. Ze bestaan namelijk voor het grootste deel uit witvis en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen, zoals de huid, ingewanden en kop en helemaal schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen. Vervolgens worden de vissen fijngemalen tot een soort puree en gemengd met verschillende stoffen, zoals: zetmeel, smaakmakers zout en suiker. Uiteindelijk blijft er een soort van pasta over die wordt gekookt, waarna het de bekende rubberachtige structuur krijgt. De rode kleur van surimisticks is trouwens niet echt, het is afkomstig van rode kleurstof.

Lees ook: Hoe groot is de kans op kwikvergiftiging door het eten van te veel vis?

Hoe kan het dat ze soms oplichten?

De Nederlandse Bram zag laatst dat de surimisticks in zijn koelkast over de datum waren, waarop hij besloot ze weg te gooien. Tot zijn grote verbazing ontdekte hij niet veel later dat de surimisticks licht gaven in zijn donkere prullenbak:

Op Twitter gingen er al snel wilde speculaties rond. Zo vroeg iemand zich af of de sticks soms verruild waren voor koolstofstaven uit een kernreactor. Gelukkig is dit niet het geval en heeft het licht alles te maken met lichtgevende bacteriën (Photobacterium Phosphoreum) die van nature in zeewater, vissen en schelpdieren voorkomen – en dus ook in krabsticks die over de datum raken. Niks aan de hand dus!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Twitter, 24 Kitchen, Culy
Beeld | Getty

Ook interessant