Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten.
De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen. Belangrijk, want er zijn ook voedingsstoffen die de opname van ijzer juist bemoeilijken. Zoals tannine (in rode wijn, thee en druiven), voedingsvezel en oxaalzuur in rabarber.
Deze voedingsstoffen bevorderen de ijzeropname
Door gevarieerd te eten krijg je gelukkig ook stoffen binnen die de ijzeropname bevorderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor koper, mangaan en dus ook vitamine C, waar fruit gelukkig rijk aan is. Koper komt onder andere voor in zeevis en schaal-en schelpdieren, noten en chocola. Mangaan zit in bijvoorbeeld granen, rijst, bladgroenten, fruit en thee.
Kinderen te weinig ijzer
Gewoon aan blijven toegeven dus, aan die kinderlijke gewoonte om je broodje pindakaas te beleggen met een paar dikke plakken banaan. En geef vooral je (klein)kind het goede voorbeeld, want uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat kinderen van twee tot drie jaar te weinig ijzer binnenkrijgen. En een beetje extra foliumzuur uit die banaan kan ook geen kwaad.