Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom krijg je pukkels van chocola?

Dermatologen dachten jarenlang dat het een fabel was, maar het kan echt kloppen dat je pukkels krijgt van chocola. Want daar zit melk, suiker én vet in.

Hoe kan het dat wetenschappers nooit acne aantroffen bij de Kitava-bevolking op Papoea-Nieuw-Guinea en de jagers-verzamelaars in Paraguay? En hoe verklaar je dat de Canadese Inuits een glad huidje hadden, totdat ze westerse eetgewoonten overnamen? “We horen te vaak van patiënten dat hun acne verergert als ze bepaalde voeding eten,” zegt ook hoogleraar dermatologie Peter van de Kerkhof  van het Radboudumc in de Volkskrant. “Het gaat om chocola, maar ook om aardbeien, melk en vet. We kunnen er niet meer omheen.”

Boosdoeners: zuivel en snelle koolhydraten

Wetenschappelijk onderzoek heeft twee boosdoeners achterhaald. Zuivel is de belangrijkste. Amerikaans onderzoek onder ruim 40.000 vrouwen duidt erop dat melkproducten acne kunnen verergeren. De tweede: snelle koolhydraten, die de suikerspiegel in het bloed snel laten stijgen. Denk aan witbrood en chips. En chocola dus, waar behalve suiker ook nog eens melk en vet in zit.

Zo werkt het

Volgens Amerikaanse wetenschappers kunnen bepaalde voedingsmiddelen acne bevorderen doordat ze er via een ingewikkelde route voor zorgen dat er meer androgenen, mannelijke geslachtshormonen, actief worden. En androgenen (die ook vrouwen in hun bloed hebben) jagen de talgproductie op, legt Van de Kerkhof uit. Een puistje ontstaat als het afvoerkanaal van een talgklier verstopt raakt waarna de ophoping, door toedoen van een huidbacterie, gaat ontsteken.

Toch is het wetenschappelijk bewijs nog te mager om mensen met acne op dieet te zetten, zegt hij. Want de studies van de afgelopen jaren hadden tekortkomingen: de groepen waren bijvoorbeeld erg klein of de proefpersonen moesten zich hun eetpatroon van jaren geleden herinneren.

Per persoon anders

Van de Kerkhof zegt daarom dat je het beste naar je eigen lichaam kunt luisteren. De gevoeligheid voor voedingsmiddelen kan per persoon verschillen en lang niet iedereen krijgt (meer) pukkels als ze chocola hebben gegeten. “Laat bepaalde etenswaren een tijdlang staan en kijk of daardoor de acne vermindert,” adviseert de dermatoloog.

Maar het klopt niet, zoals veel mensen denken, dat chocola je al de volgende dag een pukkel kan bezorgen. Puistjes hebben namelijk een aanlooptijd van een week of zes.

Probeer puur

Kun je ondanks je pukkels echt niet van de chocola afblijven, zoals dit meisje in onderstaande video? Probeer het dan eens zo puur mogelijk te eten, bij voorkeur met minstens 75 procent cacao. In pure chocola zit namelijk minder suiker, maar wel weer stofjes die heel gezond zijn voor je hart!

Bron | Volkskrant

Ook interessant