Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Hoe is de pepernoot ontstaan?

img_3489.jpg

We weten niet beter dan dat er pepernoten worden gestrooid met Sinterklaas. Waar komt de traditie eigenlijk vandaan en komt de pepernoot wel uit Nederland? Margriet ging op onderzoek uit en eindigde in de pepernotenfabriek Van Delft. 

Hoe is de pepernoot ontstaan?

Het eten van pepernoten is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek.

Schilderijen van bijvoorbeeld Jan Steen laten het eten van pepernoten al zien. Maar pas in de achttiende eeuw kreeg de pepernoot zijn huidige vorm en smaak. Daarin werden kruiden – peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen – verwerkt die zeelieden meenamen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm werd populair en tot ‘kruidnoot’ gedoopt, maar in de volksmond werd-ie vooral pepernoot genoemd.

Waarom worden de pepernoten gestrooid?

In de negentiende eeuw werd de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken en begon ook de traditie van het strooien met pepernoten. Het strooien van de pepernoten heeft verschillende verklaringen. Eén daarvan is dat het symbool staat voor vruchtbaarheid; voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid.

header pepernoten

Wil je zelf het verschil zien en proeven tussen de echte pepernoten en pepernoten uit de supermarkt? In Amsterdam, Haarlem en Rotterdam heeft pepernotenfabriek Van Delft pepernotenwinkels geopend. De vestiging in Amsterdam is het hele jaar geopend, die in Haarlem en Rotterdam kun je tot eind december bezoeken.

Waar komen pepernoten vandaan?

De pepernotenfabriek Van Delft bestaat sinds 1880 en maakt sinds die tijd pepernoten. Producent Van Delft is dan ook ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft. Van elke honderd in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer zeventig uit deze bakkerij – de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld.

Kruidnoten of pepernoten?

Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. Het verschil zit hem in de structuur en grootte van het nootje. De ouderwetse pepernoten zijn groot, lijkt het meeste op taaitaai en is wat flauw qua smaak. Pepernoten worden gemaakt van roggemeel en anijs.

De kruidnoot is klein, harder en heeft een diepere en scherpere smaak dan de pepernoot. Daarnaast heeft hij de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Dit zijn kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. De ‘pepernoten’ die tegenwoordig worden gestrooid, zijn over het algemeen vaak kruidnoten en dus geen pepernoten.

Hoeveel soorten pepernoten zijn er?

De laatste jaren heeft Van Delft tal van nieuwe luxe pepernoten geïntroduceerd. Dit jaar is het assortiment aangevuld met roomboterkruidnoten volgens oud recept. Van Delft opende dit jaar drie pepernotenwinkels waar je alle soorten kunt proeven en kopen. In totaal verkopen zij 35 soorten pepernoten in de winkel. Van de bestaande chocoladekruidnoten tot aan pepernoten met smaken als als yoghurt, cappuccino, stroopwafel, truffel, sinaasappel, framboos en karamel. Ook hebben de winkels exclusieve soorten, zoals gouden pepernoten, kaneel/truffel en met tiramisu smaak.

Bron | www.depepernotenfabriek.nl

Ook interessant