Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is waarom vrouwen vaker vegan zijn dan mannen

dit-is-waarom-vrouwen-vaker-vegan-zijn-dan-mannen.jpg

Af en toe wat minder vlees eten, of de overstap maken tot pescotariër, vegetariër of flexitarier. Veel mensen zijn zich er steeds bewuster van minder vlees te eten. En ook wordt steeds vaker de overstap gemaakt tot helemaal vegan. Toch zijn volgens de BBC wereldwijd vrouwen aanzienlijk vaker vegan dan mannen. Hoe komt dat eigenlijk?

Dat heeft alles te maken met eeuwenoude associaties en de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. 

Echte mannen eten vlees

Of het nou gezond is of niet om veganistisch te zijn, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Toch is het voor je lichaam en het milieu zeker niet verkeerd af en toe wat minder vlees te eten. Maar als we kijken naar de verhouding tussen mannen en vrouwen en vleesconsumptie, zit daar toch een soort kloof. Hoe komt het dat vrouwen vaker vegan zijn dan mannen? Daarvoor moeten we volgens de BBC terug nar de tijd van jagers-en-verzamelaars. In dit tijdperk is eigenlijk de machocultuur ontstaan die we tot op de dag van vandaag nog steeds af en toe kunnen herkennen. In die tijd stond het jagen -en dus het zorgen voor vlees- voor een gevaarlijke taak. Daardoor is de associatie ontstaan, dat degene die het vlees binnenbracht, stoer was. Oftewel: een echte man. En dit is eigenlijk altijd een beetje in ons brein blijven hangen. 

Inlvoed van reclame

En dat deze associatie in stand wordt gehouden, dat komt ook doordat in veel reclame nog steeds deze link wordt gelegd. Een bekende slogan in reclame was bijvoorbeeld lange tijd: ‘echte mannen eten vlees’. Als je als man dus vegetariër of vegan bent, dan zou je dus geen echte man zijn. En ook in de meeste vlees en barbecue-reclames zie je nog steeds voornamelijk mannen met een stoer uiterlijk en maar weinig vrouwen. Vlees eten zou je dus een echte, stoere man maken. Dit terwijl het voor je gezondheid niet zo goed is om veel vlees te eten. 

Lees ook: Deze 5 voedingsmiddelen zijn verrassend genoeg níet veganistisch

Sociale dominantie theorie

Ook zou de sociale dominantie theorie een rol spelen in waarom vrouwen vaker vegan zijn dan mannen. Deze theorie stelt namelijk dat mannen vlees aantrekkelijk vinden wanneer ze worden herinnerd dat het van dieren afkomstig is. Vrouwen zijn volgens deze theorie veel meelevender dan mannen, zeker als het gaat om dieren. Hierdoor hebben vrouwen die aantrekkelijkheid tot vlees veel minder. Het zou een man dus juist sieren om niet zo beïnvloedbaar te zijn door reclame en wat vaker vlees te verruilen voor een vegan maaltijd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|LINDA
Beeld|iStock

Ook interessant