Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wist je dit over thee?

thee-vragen.png

Klopt het dat thee niet mag worden gezet met kokend water? En dat je water niet twee keer aan de kook mag brengen? Janneke Heitlager, thee trainer bij Dilmah, beantwoordt al onze vragen over thee.

Wat is het verschil tussen zwarte en groene thee?

“Vaak wordt er gezegd dat zwarte thee gefermenteerd is en groene thee niet. Dit is niet helemaal juist, want voor fermenteren zijn bacteriën, gisten of schimmels nodig en die spelen geen rol bij de productie van zwarte thee. Wat wel juist is, is dat zwarte thee geoxideerd is en groene thee niet. Oxidatie vindt plaats door blootstelling aan zuurstof; denk maar aan het bruin worden van een doorgesneden appel.

Zwarte en groene thee bevatten beide evenveel flavonoïden (dit zijn antioxidanten). De flavonoïden in groene thee heten catechines. Door oxidatie worden de catechines omgezet in theaflavines en thearubigines, die zwarte thee zijn specifieke kleur en smaak geven.”

Heeft groene thee hetzelfde cafeïnegehalte als zwarte thee?

“Zowel groene als zwarte thee is gemaakt van de plant Camellia Sinensis en die bevat van nature cafeïne. De hoeveelheid cafeïne in groene thee en in zwarte thee is gelijk. In een kop thee zit ongeveer een derde van de hoeveelheid cafeïne die een kop koffie bevat.”

Waarom mag je bij het theezetten nooit water opnieuw aan de kook brengen?

“Water bevat opgeloste gassen die zijn opgenomen uit de lucht. Het koolstofdioxide gas (CO2), dat in water aanwezig is, heeft invloed op de smaak en kleur van thee. Tijdens het kookproces verdampt de aanwezige CO2 in het water langzaam maar zeker. Water opnieuw aan de kook brengen zal het CO2-gehalte nog verder reduceren, hetgeen een negatief effect heeft op de smaak van goede thee. Om die reden is het beter om alleen versgekookt water te gebruiken bij het zetten van (Dilmah) thee.”

Klopt het dat je niet thee moet zetten met kokend water?

“Zwarte thee wordt gezet met kokend heet water, maar voor groene thee is dit te heet. Om te voorkomen dat groene thee een bittere smaak krijgt, wordt deze gezet met water van ongeveer 70° tot 80°C.”

Waarvoor kun je thee nog meer gebruiken?

“Je kunt natuurlijk een warme kop thee zetten, maar thee kan ook koud worden gedronken als ice tea of als ingrediënt in een cocktail worden gebruikt. Daarnaast kan thee als smaakmaker dienen bij het koken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koken in thee in plaats van in water, stomen boven thee, of het gebruik van met thee geïnfuseerde melk of room.”

Theepakket van Dilmah winnen?

Margriet mag 10 theepakketten van Dilmah weggeven. Alle pakketten bevatten twee dubbelwandige glazen en de twaalf smaken van Dilmah Exceptional. Wil je kans maken op 1 van deze pakketten? Klik hier om mee te doen.

Ook interessant