Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wat zegt de vorm van een paprika over de smaak?

vorm-paprika.jpg

Als jij een paprika koopt, waar let je dan op? Misschien gaat je voorkeur uit naar een rode, gele of groene paprika. Maar naast de kleur, zou volgens sommige lifestylewebsites de vorm van een paprika óók veel over de smaak zeggen.

Maar is dit echt zo?

Mannelijke en vrouwelijke paprika’s

Er doet een interessant verhaal de ronde over het verschil in vorm van paprika’s. Zo zouden er mannelijke en vrouwelijke paprika’s zijn. De mannetjes herken je aan de drie bollen aan de onderkant (zoals de rode paprika linksonder op de foto), de vrouwtjes aan de vier bollen (zoals de gele paprika rechtsonder op de foto).

Vorm mannelijke vrouwelijke paprika

Smaak van de paprika

De hoeveelheid bollen zou een wezenlijk verschil maken in de smaak van de paprika. Zo is de vrouwelijke paprika, dus met vier bollen aan de onderkant, naar verluidt zoeter en dus het lekkerst om rauw te eten, bijvoorbeeld door een salade. De mannelijke paprika, met drie bollen aan de onderkant, zou het lekkerst zijn om mee te bakken of koken in een warm gerecht. Maar voordat jij nu specifiek op jacht gaat naar zo’n mannelijk of juist vrouwelijke paprika: is dit verhaal wel waar?

Fabeltje

Nou, nee, zeggen experts. Of een paprika nou drie of vier bollen aan de onderkant heeft, het zegt niets over de smaak. Sterker nog: er bestaan niet eens mannelijke en vrouwelijke paprika’s. Een paprika is het mannetje en vrouwtje tegelijkertijd, legt P8 – de belangenvereniging van paprikatelers – uit aan FavorFlav.com. Of het nou een ‘drielobbige’ of ‘vierlobbige’ paprika betreft.

Lees ook:
Paprika snijden? Na het zien van dit filmpje doe je het voortaan anders

Voorkeur voor vierlobbige paprika’s

Toch is er wel voorkeur voor een bepaalde vorm paprika, weet een woordvoerder van P8: “In Groot-Brittannië is veel vraag naar die vierlobbige paprika, maar dat komt niet door de smaak. Dat ligt eraan dat ze daar veel gevulde paprika uit de oven eten, en die paprika met vier bobbels blijft beter rechtop staan.” Maar gaat jouw paprika in stukjes gesneden mee door een wokgerecht, stoofpannetje of salade, dan maakt het dus niets uit voor welke vorm je gaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | FavorFlav.com
Beeld | Getty

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant