Eten

Dag 3 | Recept: voorraadkast-soep met bonen en spelt

soep.png

Dit is een snelle, stevige soep. De bouillon, spelt en bonen zijn het hart van de soep en de verse groente die je toevoegt zijn afhankelijk van jou – en van wat je in de koelkast/vriezer/tuin hebt.

Wat heb je nodig?

(voor 2 personen)

  • 750 ml groentebouillon (van een blokje of bouillonpoeder)
  • 50 g spelt of parelgort
  • een paar koolbladeren, boerenkool of een paar handen spinazie, gewassen
  • 1 middelgrote wortel, geschild en in blokjes
  • 100 g erwtjes, diepgevroren
  • 400 g cannellini- of andere
  • witte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vergine olijfolie, voor eroverheen

Zo maak je het!

Breng de bouillon aan de kook in een pan. Voeg de spelt (of gort) toe, draai het vuur laag en laat koken tot deze bijna gaar is, ongeveer 15 minuten (bij gort iets langer). Verwijder intussen grove nerven uit de kool of spinazie en scheur de bladeren in grove stukken. Doe de wortel, erwtjes en bonen door de soep. Als deze weer kookt, voeg je de kool of spinazie toe en laat je de soep nog 2–3 minuten doorkoken, tot alles net gaar is. Breng op smaak met zout en peper en schep in kommen. Maak af met een flinke scheut olijfolie en dien op.

vegMeer lekkere recepten?

Dit recept komt uit het kookboek ‘Veg! het River Cottage boek – met groenten in de hoofdrol’ van Hugh Fearnley-Whittingstall (isbn: 978 90 230 1365 5) van Uitgeverij Becht en is voor € 24,95 onder andere te krijgen bij bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

Ook interessant