Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is wat je moet weten over de houdbaarheidsdatum van voedingssupplementen

dit-is-wat-je-moet-weten-over-de-houdbaarheid-van-voedingssupplementen.jpg

De helft van alle Nederlanders gebruikt weleens voedingssupplementen. Een handige aanvulling op je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Controleer jij de houdbaarheidsdatum van deze potjes weleens?

En weet je eigenlijk wat je moet doen als deze verstreken is?

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kennen net als alle voedingswaar en medicijnen een houdbaarheidsdatum. Maar in tegenstelling tot voedingsmiddelen, hoef je ze bij een verlopen datum niet direct weg te gooien. Houdbaarheidsdatums voor voedsel worden ingesteld zodat de voedselveiligheid van een product kan worden gegarandeerd. Veel voedingswaar wordt namelijk bederfelijk en schadelijk voor de gezondheid nadat ze de houdbaarheidsdatum gepasseerd zijn. Maar bij voedingssupplementen heeft deze datum een andere reden.

Minder effect

“Het is niet zo dat de supplementen na deze datum ranzig worden of dat er schadelijke bacteriën kunnen ontstaan”, legt Charlotte Traas van vitaminebedrijf New Chapter Inc. uit in de Huffington Post. “Maar de werkzaamheid van de voedingsstoffen die ze bevatten, neemt wel af.” Voedingssupplementen die over de datum zijn, worden daardoor een stuk minder effectief.

Verschillende vormen

Toch zijn er ook voedingssupplementen waarbij je wel even scherp moet blijven. Er bestaan bijvoorbeeld vitamines in vloeibare vorm die koel bewaard moeten worden. Deze kun je wel beter direct weggooien wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. “Visolie of andere capsules met vloeibare vulling kunnen na de datum wel ranzig worden. Hetzelfde geldt voor kauwtabletten en kauwgumachtige varianten.” Supplementen in poedervorm lopen minder risico. Toch is het verstandig altijd het advies dat op het product staat op te volgen.

Lees ook
5 voedingssupplementen die bewezen effectief zijn

Geen garanties

Over het algemeen zijn de meeste voedingssupplementen twee jaar houdbaar. Maar wie de houdbaarheidsdatum per ongeluk vergeet en toch een oude pil inneemt, zal hoogstwaarschijnlijk niet ziek worden. “Je ervaart hoogstens minder positieve effecten van de ingenomen vitamine”, legt Robert Dadd van Fora Health, een bedrijf dat supplementen maakt, uit. “We testen de uiterste houdbaarheidsdatum nooit, dus we kunnen niet garanderen dat de kwaliteit op dat moment nog hetzelfde is. Uit veiligheidsoogpunt zou ik nooit adviseren om een verlopen product in te nemen. Vocht, schimmels en temperatuur van de omgeving waarin het middel bewaard wordt kunnen er op den duur ook toe leiden dat de kwaliteit van het product achteruit gaat en dat het mogelijk schadelijk wordt.”

Gezond verstand

Twijfel je of jouw potje multivitaminen nog goed is? Dan wordt het aangeraden om gewoon je gezonde verstand te gebruiken. “Ziet het er vies uit of ruikt het raar? Gooi het dan weg”, adviseert Simon Greenberg, adviseur van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Ook interessant