Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Barbecue gepland? 3x de lekkerste vlees-, veggie én vegan burger

texan-burger.jpg

Het weer is goed, het is International Burger Day, dat kan maar één ding betekenen: barbecueën! Maar een barbecue met familie of vrienden kan soms best lastig zijn. De één is namelijk vegetarisch, de ander fervent vleeseter en weer een ander eet liever vegan. Niet getreurd, want lekkere burgers zijn er voor iedereen, vlees of geen vlees. We delen drie recepten.

Voor welke ga jij?

Vlees: Texan burger met whiskey BBQ-saus

Waan je in Amerika! Met behulp van wat kruiden, een heerlijke saus en wat verse ingrediënten, smaakt deze burger net zoals in een burgerbar in Texas.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze van de Texan burger

  1. Maak de BBQ aan.
  2. Meng het rundergehakt met de Texan Steak Rub. Rol 4 gehaktballen en druk deze plat. Druk zacht met je duim in het midden van elke burger, zodat ze niet kromtrekken tijdens het bakken. Leg de burgers vervolgens in de koelkast.
  3. Bak de bacon op de BBQ bruin en knapperig.
  4. Snijd de cherrytomaatjes in kleine stukken en snipper de ui. Meng met een geprakte avocado in een kom en breng op smaak met de Ghost Chili Seasoning en wat zeezout.
  5. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en gril ze kort op de BBQ. Bak nu de hamburgers op de gril voor 3 minuten aan beide kanten. Leg vervolgens een plak cheddarkaas op de hamburgers en leg ze weer terug op de barbecue tot de kaas is gesmolten.
  6. Leg een blaadje sla op de onderkant van de broodjes en plaats de hamburgers erop. Schep daarna een flinke lepel van het avocado-tomaatmengsel op de hamburger, voeg hier de knapperige bacon aan toe en top af met de Whiskey BBQ Sauce.
  7. Leg de bovenkant van het broodje erop en steek er tot slot een hamburgerprikker door om alles op zijn plaats te houden. Zo is elke hap vol van smaak!

Lees ook:
Dit zijn de lekkerste vegetarische barbecuerecepten

Vegetarisch: pittige veggie burger met ananas-chilisaus

Met dit recept maak je in 20 minuten een heerlijke pittige burger. Maak het af met een krokant broodje, BBQ-saus, een vleugje zoet en een snufje zout.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze van de veggie burger

  1. Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur; zorg ervoor dat het rooster van tevoren is ingevet met wat Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken en doe die samen met het paneermeel, de Smoky BBQ Mix, Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie en het zout in een keukenmachine. Laat de keukenmachine eerst even draaien totdat alles goed gemengd is en er een stevige massa ontstaat. Voeg wat extra paneermeel toe als het mengsel nog te plakkerig is.
  3. Draai 4 ballen van het mengsel en druk deze plat. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  4. Rooster de ananasschijven op de grill. Plaats vervolgens ook de burgers op de grill. Rooster zowel de ananas als de burgers gedurende 5 minuten aan beide kanten. Controleer de ananas om te zien hoe de grillmarkeringen eruitzien. Als ze er klaar uitzien voordat de 5 minuten om zijn, haal ze dan van het vuur en leg ze op een bord.
  5. Snijd de broodjes doormidden en rooster ze kort mee op de grill. Plaats de sla onder op het broodje, leg daarop de burger en de gegrilde ananas, en top vervolgens af met de Pineapple Chili Sauce.
  6. Prik tot slot een hamburgerprikker in het broodje om alles op zijn plaats te houden.
  7. Serveer de burger met chips!

Vegan: pittige zwartebonenburgers met BBQ-saus

De plantaardige burgers hebben lekker veel pit en worden geserveerd op een sesambroodje. Maak ze af met wat champignons en natuurlijk je favoriete barbecuesaus.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 plakken Violife Gouda Flavour Slices
  • 4 sesambroodjes
  • 125 g champignons, in plakjes
  • 40 g rucola
  • 4 el vegan BBQ sauce
  • Flora Plant ongezouten, om in te bakken

Voor de pittige zwartebonenburger

  • 2 blikken (800 g) zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 50 g havermeel
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze van de zwartebonenburger

  1. Doe de zwarte bonen in een keukenmachine en mix tot de bonen een pasta beginnen te vormen. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, breng op smaak met zout en peper en mix tot er een stevige substantie ontstaat. Heb je geen havermeel? Doe dan havervlokken apart in een keukenmachine of blender, mix en maak je eigen havermeel.
  2. Vorm met je handen 4 tot 6 burgers van het burgermengsel.
  3. Voor de barbecue: verdeel de burgers over een aluminiumschaal en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant.
  4. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan en bak de burgers 4 minuten per kant.
  5. Verdeel na het draaien van de burgers de Gouda Flavour Slices over de burgers zodat de kaas over de burgers kan smelten. Voeg ook de champignons toe aan de barbecueschaal of pan en bak mee totdat ze het meeste vocht los hebben gelaten en goudbruin van kleur zijn.
  6. Halveer de sesambroodjes en gril deze kort op de barbecue of in de pan, zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  7. Tijd om het broodje samen te stellen! Bestrijk de onderkanten van de hamburgerbroodjes met barbecuesaus en verdeel hier de rucola over. Leg daarna de zwartebonenburgers met gesmolten kaas op de sla en verdeel hier de gebakken champignons over. Leg tot slot de bovenkantjes van de broodjes op de burger en serveer.

Recepten en beelden | Oil & Vinegar (Texan burger, veggie burger), Violife (vegan burger)

Ook interessant