Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Vlees bereiden? Dit zijn de beste tips!

vlees-bereiden.png

Als je een mooi stuk vlees in huis hebt gehaald, verdient dat een goede bereiding. Daarna smaakt het nog beter.

Goede koeling

Allereerst is het belangrijk om het vlees goed koel te bewaren. Tussen de 10 en 60 graden Celsius worden er bacteriën actief die het vlees binnen een paar uur kunnen bederven. Vooral gemalen vlees, zoals bijvoorbeeld gehakt en filet américain, is daar gevoelig voor. Bereid het vlees daarom meteen na aankoop, of leg het zo snel mogelijk in de koelkast op 4 graden Celsius. Grotere stukken vlees kun je een uur voor je ze gaat bakken uit de koelkast halen en op keukentemperatuur laten komen.

Hete boter of olie

Als je vlees bakt, is het belangrijk dat de boter of olie in de braadpan heter is dan 100 graden Celsius. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat het vlees goed dichtschroeit en het een mooi bruin korstje krijgt. Dit voorkomt dat er vleessappen uit het vlees lopen. Dep  het vlees voor het bakken droog met keukenpapier, dan spat het minder. 

Kruiden na het bakken

Wil je rundvlees op smaak brengen met zout en kruiden? Wacht daarmee tot na het bakken: de kruiden kunnen verbranden in de hete pan en geven dan een bittere smaak. Bovendien zal het vlees sappiger blijven. Bij het bakken van biefstuk zou zouten vlak voor de bereiding juist wél goed zijn, het zou de smaak ten goede komen.

Laat rusten op warm bord

Laat het vlees na het bakken even rusten op een warm bord. De warmte trekt er dan nog eventjes door en het vlees laat minder vocht los bij het aansnijden. 

Aluminiumfolie

Als je vlees na de bereiding niet meteen opeet, kun je het goed warm houden met aluminiumfolie. 

Bron | Keurslager.nl

Ook interessant