Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Vissengraatje vast in je keel? Zo krijg je ‘m weer los

vissengraatje-vast-in-je-keel-zo-krijg-je-m-weer-los.jpg

Een stukje vis kan een echt feestje op je bord zijn. Het enige nadeel? Veel vis heeft een hoop graten. En nu kun je nog zo goed fileren, de kans is aanwezig dat er toch een vissengraatje vast komt te zitten in je keel.

Geen paniek: zo krijg je dat vervelende graatje weer los.   

Vissengraatje in je keel? Eet iets kleverigs  

Het is misschien niet het lekkerste na een hap vis. Maar als een vissengraatje vast zit in je keel kun je een stukje banaan tot een papje kauwen en doorslikken. Het graatje wordt door de banaan meegenomen uit je keel naar je maag. Hetzelfde trucje kun je ook met een stukje brood, koek, rijst of aardappelpuree uitvoeren. Ook dit wordt in je mond een kleverige substantie dat het vissengraatje in je keel moet meevoeren naar beneden. Je kunt eventueel het brood ook eerst in wat water dopen, zodat het pappiger wordt. Klinkt misschien niet heel smakelijk, maar het helpt wel tegen dat pijnlijke graatje. Ga je met rijst aan de slag? Dan heb je ongeveer een handje vol rijst nodig om de graat los te krijgen. Ook een plakkerige marshmallow zou moeten werken. 

Smeren met olijfolie 

Mocht de bovenstaande tip niet werken, dan kun je ook nog een beetje olijfolie gebruiken om de keel te smeren. Met een klein slokje olijfolie zou het vissengraatje door moeten glijden uit je keel naar je maag. 

Lees ook: Hier moet je op letten als je vis in de supermarkt koopt

Spoelen met zout water of azijn

Meng een klein beetje zout met een glas water; dit zou je slikreflex moeten stimuleren. Slik het licht gezouten water goed door en het graatje zou moeten meespoelen. Je kunt dit zelfs met azijn proberen. Gorgel een slok water met een beetje azijn en slik dit vervolgens krachtig door. Mocht dit allemaal niet baten, dan is er nog geen reden tot paniek. Je zult namelijk niet stikken van een vissengraatje en het is ook niet schadelijk voor je slokdarm. Het is vooral een vervelend gevoel, dus neem in dit geval contact op met de huisarts om het graatje te laten verwijderen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Newsner, Mens en Gezondheid
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant