Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Vieze smaak in je mond? Zo kom je er van af

grappig-we-onthouden-dingen-beter-als-het-ergens-stinkt.jpg

Knoflook en ui zijn heerlijke smaakmakers. Maar ze hebben één groot nadeel: je gaat ervan stinken. Heb je je ooit afgevraagd waarom deze voedingsmiddelen uren nadat je ze hebt gegeten nog zo’n overheersende nare nasmaak geven? We zochten het voor je uit.

De boosdoeners bij zowel knoflook en rauwe ui zijn zwavelverbindingen. De zwavelmoleculen in deze verbindingen zijn zo sterk dat ze niet alleen in je maag, maar ook in je bloedbaan terechtkomen. Omdat de moleculen zo minuscuul zijn, kan het zelfs gebeuren dat ook het vruchtwater van zwangere vrouwen anders ruikt na het eten van knoflook, zo blijkt uit onderzoek.

Tandenpoetsen is zinloos

Doordat de moleculen dus niet alleen in je speeksel zitten maar ook in je bloed, heeft tandenpoetsen alleen niet zoveel zin. Wanneer de moleculen eenmaal in je bloedbaan zitten, zul je automatisch een tijdje naar knoflook of ui ruiken. Gelukkig zijn er wel een aantal middelen die deze geur in je bloed kunnen neutraliseren.

Neutraliseren

Uit een onderzoek van de Ohio State Universiteit blijkt dat appel, munt en sla de beste voedingsmiddelen zijn om de vieze nasmaak in je mond snel kwijt te raken. Citroensap en munt staan op de tweede en derde plaats om de geur te verdoezelen. Ook peterselie en spinazie hebben een positief effect op de adem. Volgens hoofdonderzoeker Sheryl Barringer bevatten alle bovenstaande voedingstoffen polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken. ”Om de onaangename knoflooklucht te beperken is het slim zo veel mogelijk van deze voedingstoffen te combineren tijdens het eten van knoflook,” aldus Baringer.

De makkelijkste oplossing is ervoor zorgen dat je gezelschap ook knoflook eet. Want wanneer je er allebei van hebt gegeten, ruik je de geur niet meer.

Lees ook
Waarom je thee met een scheutje melk moet drinken

Bron| Daily Mail, Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant