Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

De ‘vieste’ plekken in de keuken

mixer-margriet.jpg

mixer margriet

Het aanrecht en de kookplaat schoonmaken en af en toe de koelkast een sopje geven lijkt misschien genoeg om je keuken schoon te houden, maar wat dacht je van het messenblok of de blikopener? Schadelijke bacteriën zoals Salmonella, E.coli en Listeria komen voor op plekken waar je het niet zo snel verwacht.

 

De meest vieze plekken:

  • de groentela in de koelkast
  • messen en toebehoren van blenders en mixers
  • blikopeners
  • rubberen spatels
  • bakjes om eten in te bewaren met rubberen ringen
  • messenblokken

Zo houd je het veilig

  • Zet pannen, bestek, spatels en losse onderdelen van blenders en mixers meteen na gebruik in de vaatwasser.
  • Zet de vaatwasmachine op minimaal 60 °C bij een sterk vervuilde vaat of keukengerei wat in contact is geweest met rauw vlees, vis of gevogelte. Zo doodt je alle schadelijke bacteriën.
  • Als je geen vaatwasser hebt is een sopje met heet water ook goed.
  • Vergeet ook deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei niet.
  • Vervang ook je vaatdoekje en theedoeken, als het kan elke dag. Was ze op 60 graden in de wasmachine, dat doodt de meeste bacteriën.

Koelkast schoonmaken

Vorming van bacteriën ga je tegen door je koelkast regelmatig schoon te maken. Vergeet niet de lades, de rubbers van de deur en losse onderdelen en dingen als ijsblokjesmaker mee te nemen. Gebruik een sopje met heet water en maak alles daarna droog met een schone doek. Eén keer per maand een goede schoonmaakbeurt is genoeg.

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant