Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Verschillende Italiaanse pastasoorten

verschillende-italiaanse-pastasoorten.gif

Welke pastasoort kun je het best bij welke saus serveren?

Sta jij ook vaak voor het schap met pasta’s en weet je niet welke je moet kiezen? Niet zo gek! Er zijn in totaal bijna 300 verschillende pastasoorten. Lees snel meer over Italiaanse pastasoorten en ontdek welke het best bij welk gerecht past.

Voorverpakte pasta en eierpasta
Pasta kun je onderverdelen in twee verschillende groepen. De meest bekende groep is pasta gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Bijna alle voorverpakte pasta’s die je in de winkel koopt zijn op deze basis gemaakt. De andere groep wordt gemaakt van eieren en bloem van zachte tarwe. Deze pasta wordt ook wel eierpasta genoemd. Deze is minder lang houdbaar en staat vaak in de koeling. Eierpasta’s hebben een kortere kooktijd en zijn voller en zachter van smaak.

Dikke en dunne sauzen
Het leuke en handige aan pasta is dat je er van alles door kunt doen. Heb je iets over van een andere maaltijd? Dan kun je dat vaak nog verwerken in een lekkere pasta. Verschillende pastasauzen hebben vaak allemaal een andere structuur. Welke pastasoort kun je daarom het beste bij welke pastasaus serveren?

De manier waarop de saus zich met de pasta vermengt, is belangrijk. In Italië hebben veel pastasoorten dan ook een eigen saus. Over het algemeen passen holle vormen, zoals penne, goed bij dikke, gevulde sauzen. Wil je dunne, gladde saus maken? Dan past daar veel beter een platte of dunne pastasoort bij. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti of tagliatelle. Deze soorten zijn erg geschikt voor een romige saus.

Meerdere namen
Veel pastasoorten hebben verschillende namen. Zo worden ze in de ene regio weer anders genoemd dan in de andere. Ook bestaan er van één soort vaak een grote en een kleine variant. Zo heb je bijvoorbeeld farfalle en farfallini, een grote en een kleine variant. Eindigt een pastasoort op oni, dan gaat het vaak om een groot formaat. Denk bijvoorbeeld aan canneloni.


Fregola, gnochi en canneloni

Bijzondere soorten
Canneloni zijn grote holle pijpen die nog gevuld moeten worden. Dat kan op een heleboel manieren. Wanneer je ze met saus, groenten, kaas of vlees hebt gevuld, moeten ze nog even de oven in.

Tortellini is een ronde pastavorm die ook gevuld wordt. Tortellini wordt meestal gegeten met een kruidige tomatensaus, maar is ook lekker met een romige saus.

Ravioli zijn gevulde deegkussentjes die met allerlei soorten saus gegeten worden.

Fregola is een pasta uit Sardinië die voor het verpakken wordt geroosterd in een oven. Ter bereiding wordt fregola gekookt net als risotto, dus in bouillon. Bijna alle pasta’s worden gemaakt van tarwebloem, maar fregola van griesmeel.

Gnocchi kan op verschillende manieren gemaakt worden; van tarwemeel en aardappel, maar ook alleen van tarwe. Gnocchi heeft de vorm van een ovaal balletje. Het wordt vaak gegeten met een tomatensaus.

Zelfgemaakte pasta
Je kunt pasta natuurlijk ook zelf maken! Met onze driedelige pastacursus heb je het zó onder de knie. Zelfgemaakte, verse pasta hoef je vaak minder dan één minuut te koken.

Pasta met een kleurtje
Wist je dat je pasta ook een leuk kleurtje kunt geven door natuurlijke ingrediënten toe te voegen? Dit lees je in deel 2 van de pastacursus. In deel 3 van de cursus leer je hoe je gevulde pasta’s maakt.

Good luck!

Ook interessant