Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dít zijn de verschillen tussen blauwe bessen en bosbessen

2i2r3b16cxn6_selected_wide_1200.jpg

Hoewel blauwe bessen en bosbessen allebei super lekker zijn én heel veel op elkaar lijken, zitten er toch verschillen tussen. In het Engels heten ze allebei blueberry’s, maar zijn van binnen toch anders. We leggen het je uit.

Een feit blijft dat ze allebei super gezond zijn.

Verschillen blauwe bessen en bosbessen

Blauwe bessen groeien in trosjes aan hoge struiken en worden vooral gekweekt. Deze zijn dan ook het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt. Omdat ze in trosjes groeien, worden blauwe bessen ook wel trosveenbessen genoemd. Bosbessen groeien alleen aan een lage struik in het wild tussen april en juni en kun je in deze periode dus wildplukken. Nog een kenmerkend verschil is het vruchtvlees. De bosbes bevat rood vruchtvlees en de blauwe bes wit vruchtvlees.

Lees ook
Déze 10 voedingsmiddelen dragen bij aan een gezond hart

Bosbessen herkennen

Bosbessen herken je aan de vorm van de bes. De bosbes wordt maximaal een centimeter groot en is daardoor kleiner dan blauwe bessen. Het opvallendste verschil is dat bosbessen van buiten én van binnen blauw zijn. Bosbessen bevatten veel antioxidanten en het is de beste fruitsoort voor een portie gezonde hersenen. Hoe donkerder de kleur van de bosbessen, hoe meer antioxidanten ze bevatten. Dit wordt verklaard door de anthocyanen die in bosbessen zitten. Dat is een groep plantaardige stoffen met antioxidanten en ontstekingsremmende effecten. Daarnaast blijkt dat je door het eten van bosbessen de aanmaak van collageen stimuleert.

Bosbessen
Bosbessen

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn voedzaam en heel populair, omdat ze een lekkere zoete smaak hebben. Ze bevatten weinig calorieën en worden vaak als superfood aangeduid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat blauwe bessen ook een ander verrassend gezondheidsvoordeel hebben. Ze zouden mensen met angsten kunnen helpen én je hersenen jong houden. Of het nou bosbessen of blauwe bessen zijn, je wilt natuurlijk fris en fruitige bessen die je kunt gebruiken door bijvoorbeeld de yoghurt of voor het bakken van bananenbrood of pannenkoeken. Verse bessen kun je herkennen aan een witte waas op de bes. Dit natuurlijke laagje zorgt ervoor dat de bes sappig en vers blijft.

Blauwe bessen
Blauwe bessen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Freshweb.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ook interessant