Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is het verschil tussen erwtensoep en snert

erwtensoep-en-snert.jpg

Met de winter in aantocht, dalen de temperaturen en wordt het weer tijd voor lekkere stevige maaltijden. Naast stamppot is ook erwtensoep in ons land een duidelijke favoriet in het koude seizoen. Het grappige is dat veel mensen dit gerecht verwarren met snert. Maar er is wel degelijk een groot verschil!

Het verschil zit hem in twee belangrijke ingrediënten, die bovendien erg bepalend zijn voor de verschillende diktes.

Lange historie

Erwtensoep en snert zijn al eeuwenlang een populair wintergerecht. Vroeger liep het snert- en erwtensoepseizoen gelijk met het moment waarop het vee geslacht werd. Beide soepen worden daarom vanaf eind november gegeten. Overigens is een soep op basis van erwten niet typisch Nederlands. Zo kent de Deense keuken een soortgelijk gerecht: ärtsoppa dat meestal gepaard gaat met een soort pannenkoek. In Duitsland wordt ‘erbsenpureesuppe’ gegeten, een lichte vorm van erwtensoep die gemaakt wordt van groene spliterwten.

Twee Nederlandse varianten

In Nederland kennen we de soep echter in twee varianten die erg op elkaar lijken: erwtensoep én snert. In de basis zijn beide gerechten hetzelfde. Ze worden allebei gemaakt van aardappel, knolselderij, spliterwten, uien, winterwortels, peterselie, laurier en rookworst. Bovendien zijn beide maaltijden eenpansgerechten. Het grote verschil is echter dat snert veel dikker is dan erwtensoep. Dit komt door de toevoeging van een ingrediënt die niet in erwtensoep wordt gevonden: varkenspootjes, ook wel krabbetjes genoemd.

Om deze reden is snert dikker dan erwtensoep

Doordat het bot traditioneel met het varkensvlees mee wordt gekookt, krijgt de structuur van snert een dikkere vorm dan erwtensoep. Dit komt omdat er in de varkenspootjes veel gelatine zit. Bovendien mag snert pas snert worden genoemd als het een dag heeft gestaan, daardoor krijgt de soep namelijk de ideale dikte. Officieel is de snert pas goed als de lepel er rechtop in blijft staan. Grappig genoeg zorgt de toevoeging van de varkenspoot er ook voor dat snert een typisch Nederlands gerecht is. Hoewel er in Europa dus meerdere soorten erwtensoep worden gemaakt, staat snert sinds vorig jaar in de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Lees ook

Zijn Hollandse stamppotten gezond?

Bron| Max Vandaag
Beeld| iStock

Ook interessant