Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wat is het verschil tussen links- en rechtsdraaiende yoghurt?

wat-is-het-verschil-tussen-links-en-rechtsdraaiende-yoghurt.jpg

Van kokos- en sojayoghurt tot amandelyoghurt en gewone yoghurt: er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten yoghurt, dat je door de bomen bijna het bos niet meer ziet. Maar wist je dat er ook nog zoiets bestaat als links- en rechtsdraaiende yoghurt?

Wij leggen je hier uit wat dit precies betekent.

Fermentatieproces

Of een yoghurt links of rechts gedraaid is, heeft alles te maken met de gebruikte melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces produceren bacteriën melkzuur dat – afhankelijk van de gebruikte bacteriesoort – linksdraaiend, rechtsdraaiend of een combinatie van beide is.

Rechtsdraaiend

Als er op de verpakking ‘rechtsdraaiend’ melkzuur staat, dan bevat de yoghurt extra bacteriën die ervoor zorgen dat er vooral rechtsdraaiend melkzuur wordt aangemaakt. Dit type melkzuur wordt makkelijker door je lichaam verteerd, omdat je lichaam zelf ook vooral rechtsdraaiend melkzuur aanmaakt. Doordat het dus eigenlijk lichaamseigen is, kan je lichaam het makkelijker verwerken. Daarnaast smaakt rechtsdraaiend melkzuur ook wat zachter dan de linker variant.

Linksdraaiend

Van linksdraaiend melkzuur wordt gezegd dat het verzurend werkt en dat je lever het moeilijker kan verwerken. Toch hoef je hier niet heel erg bang voor te zijn als je linksdraaiend melkzuur eet. Je zou er namelijk zo’n 7 liter van moeten eten om de nadelige effecten te ondervinden, iets wat natuurlijk niet zo snel zal gebeuren. Je hoeft dan ook geen linksdraaiend melkzuur te vermijden als je gezond wilt eten.

Andere yoghurtsoorten

Nieuwsgierig naar andere yoghurtsoorten? In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf cashewyoghurt maken en in dit artikel vertellen we je of geitenyoghurt gezonder is dan gewone yoghurt. En dit artikel legt uit of Griekse yoghurt gezonder is dan gewone yoghurt. Behoefte aan wat lekkere yoghurtrecepten? Kijk dan eens hier voor een heerlijke yoghurtcake.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Hippe Vegetariër
Beeld | iStock

Ook interessant