Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Verontrustend: dit moet je weten over avocado’s!

avocado.png

Denken we dat we goed bezig zijn door gezonde avocado te eten, staat er in de Engelse ochtendkrant The Independent dat het eigenlijk een hartstikke foute vrucht is. Gelukkig is er ook hoopvol nieuws voor iedereen die de guacamole niet kan missen.

Omdat er wereldwijd steeds meer vraag naar avocado’s is, worden er vooral in Mexico (waar veertig procent van alle avocado’s vandaan komt) steeds meer bossen gekapt om avocadobomen aan te planten. Deze hebben relatief veel water en ook chemische bestrijdingsmiddelen nodig die in de lucht, het grondwater en de rivieren terechtkomen. En sinds de avocadoplantages er zijn, worden opvallend veel mensen in de omgeving ziek, meldt de Britse krant.

Slecht voor de nieren, lever en luchtwegen

In de krant vertelt Salvador Sales, een leraar die al vijftien jaar in de Mexicaanse stad Jujucato werkt, dat hij met de jaren steeds meer leerlingen met ademhalingsproblemen en maagklachten ziet. Een andere inwoonster vertelt dat ze ‘niet kan ophouden met niezen’ als de avocadobomen worden besproeid. Een dorp verderop, dat voor drinkwater afhankelijk is van Lake Zirahuén, heeft inmiddels de hulp van onderzoekers ingeschakeld omdat steeds meer inwoners problemen met hun nieren en lever krijgen.

Hoe meer gif, hoe hoger de opbrengst

“De gezondheidsklachten spelen pas sinds de avocadoteelt zo is uitgebreid en er meer soorten pesticiden worden gebruikt,” zegt hydroloog en milieuexpert Alberto Gomez Tagle. Hoe meer gif er wordt gebruikt, hoe hoger namelijk de opbrengst. Iets wat de maffia inmiddels ook heeft ontdekt.

Fairtrade of biologisch

Nou. Daar sta je dan met je goeie gedrag. Gelukkig kunnen we je wel een beetje geruststellen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je met een avocado allerlei gifstoffen binnenkrijgt. De bestrijdingsmiddelen kunnen niet door de dikke schil heen. En voor iedereen die de wereld een beetje beter wil maken: je kunt avocado’s ook gewoon fairtrade of biologisch kopen.

Bron | Welingelichtekringen, The Guardian

Ook interessant