Eten

Vergeten groenten: wat zijn het en wat kun je ermee maken?

vergeten-groenten-wat-zijn-het-en-wat-kun-je-ermee-maken.jpg

Heb jij weleens pastinaak geproefd? En weet jij wat palmkool is? Vergeten groenten zijn terug van weggeweest. Onze oma’s wisten wel raad met schorseneren, aardperen en postelein, nu jij nog. We hebben de acht lekkerste vergeten groenten op een rij gezet.

En daarbij ook meteen wat handige tips om deze te bereiden.

Vergeten groenten

Heb je zin om eens iets compleet anders op tafel te zetten vanavond? Probeer dan eens een van de vergeten groenten. De naam zegt het al: vergeten groenten zijn groenten die vroeger heel populair waren, en nu niet meer zo vaak worden gegeten. Zonde, want ze zijn stuk voor stuk hartstikke gezond én lekker.

pastinaak

Pastinaak

Pastinaak is een onderdeel van de wortelfamilie, al is de smaak heel anders: het doet een beetje denken aan anijs. Pastinaak is in de meeste supermarkten nog goed verkrijgbaar, maar is weinig bekend in de keuken van tegenwoordig. Toch kun je er van alles mee maken. In Engeland en Ierland is deze groente vooral populair in de vorm van frietjes, maar ook rauw is pastinaak heel goed te eten.

Schorseneren

Ongeschild lijkt deze groente net een bos takken, dus niet zo gek dat je er in de supermarkt snel voorbij loopt. Zonde, want de smaak is heerlijk: zacht, romig en een beetje nootachtig. Wellicht heeft de groente wat aan populariteit verloren omdat hij best lastig te bereiden is. Net als groene asperges moet je ze goed schillen en wassen, en daarna zo snel mogelijk bereiden, anders verkleuren de schorseneren. Ze worden dan ook niet voor niets ‘winterasperges’ genoemd.

Postelein

Dit is een typische zomergroente die vol omega 3 zit. Enorm goed voor je dus! De groente is van half mei tot half oktober verkrijgbaar, en is het lekkerst wanneer hij op z’n verst is. Door de licht zuurzoute smaak en knapperige textuur past postelein goed in allerlei gerechten. Rauw in een salade, meegebakken in roerbakgroente of lekker in de stamppot.

Aardperen

De naam doet denken aan aardappelen, maar een aardpeer is toch echt iets anders: de knol van een zonnebloemachtige plant. Niet de mooiste groente om naar te kijken, maar wel eentje waar je alle kanten mee op kunt. Aardperen hebben een licht nootachtige smaak en doen een beetje denken aan artisjokken. Je kunt er soep van maken, maar ook gewoon lekker als groente eten met een sausje erbij.

Mierikswortel

Deze wortel is vooral populair in Aziatische gerechten, maar in de Nederlandse keuken wat minder bekend. De mierikswortel heeft een bijzondere smaak: rauw doet ‘ie een beetje aan mosterd en radijs denken. Daarom wordt hij vaak geraspt toegevoegd aan sauzen en salades, om het gerecht wat extra pit te geven. In de Nederlandse supermarkt is de mierikswortel vooral kant-en-klaar als saus te koop in een potje, maar vers is ‘ie natuurlijk nog veel lekkerder.

meiraap

Meirapen

Meirapen worden ook wel ‘knolrapen’ genoemd (niet te verwarren met koolrapen). Deze groente zul je niet snel meer in de Nederlandse supermarkt vinden, terwijl hij in België en Frankrijk nog volop gegeten wordt. Het is een echte lentegroente en heeft een zachte, licht pikante smaak. Meirapen zijn lekker veelzijdig: deze groente is goed vers te eten – en daarom ideaal in salades – maar ook lekker om te bakken, stoven of roosteren.

teunisbloem

Teunisbloem

Alles aan de teunisbloem is eetbaar, maar de wortel is wat deze vergeten groente zo speciaal maakt: die smaakt namelijk naar ham. In het Frans wordt deze groente niet voor niets ‘jambon vegetal’ genoemd: plantaardige ham. Kortom, je kunt de wortel gebruiken voor alle gerechten waar je normaal ham zou gebruiken. In een salade of in de soep, bijvoorbeeld.

palmkool

Palmkool

Palmkool draagt deze naam omdat de plant in de vorm van een klein palmboompje groeit. Qua smaak is de palmkool het beste te vergelijken met boerenkool. Het blad kan kort gekookt worden, maar is vooral lekker om te roerbakken. In Italië is palmkool nog steeds heel populair: het is een belangrijk ingrediënt van minestrone.

Bron | Ohmyfoodness.nl, Dehippevegetariër.nl , Verseoogst.nl
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant