Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Verdwijnt alle alcohol uit een gerecht als je het verhit?

istock-1055923480-1.jpg

Je hoort vaak dat alcohol als smaakmaker in een gerecht helemaal vervliegt als je het verhit. Maar klopt dat eigenlijk wel? Het Voedingscentrum geeft antwoord.

Pastasaus van rode of witte wijn, likeur in tiramisu, geflambeerde banaan, likeurbonbons of mosselen gestoofd in bier. Veel recepten en gerechten worden nét even wat smaakvoller met alcohol. Een scheutje meer of minder maakt vast niet uit, want van de alcohol blijft na verhitting toch niks over. Toch?

Restjes alcohol

Mis. Het klopt inderdaad dat een deel van de alcohol vervliegt of verdampt, meldt het Voedingscentrum. Maar er blijft altijd wat achter in je gerecht. Hoeveel, hangt onder andere af van de manier waarop je het gerecht hebt bereid (bijvoorbeeld gekookt of gestoofd) en hoe lang het verhit is geweest.

Alcohol na koken en stoven

Neem bijvoorbeeld boeuf bourguignon. Na twee uur stoven is meer dan negentig procent van de alcohol in de rode wijn verdwenen. Maar in een recept dat minder lang verhit hoeft te worden, zoals een pastasaus, blijft meer alcohol achter: na een kwartiertje verhitten schep je nog zo’n veertig procent van de alcohol op je spaghetti. Eventueel kun je wel besluiten om de saus een dagje eerder te bereiden: bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur kan de hoeveelheid alcohol met nog tien tot twintig procent afnemen.

Flamberen

Wanneer je een sterke drank echt in de fik steekt en over een gerecht giet, zoals bij flamberen gebeurt, blijft er zelfs nog meer alcohol over. Met een geflambeerde banaan krijg je ongeveer vijfenzeventig procent (dus drie kwart) van de alcohol binnen die in de sterke drank zat. Van een paar banaantjes kun je dus een flinke kater krijgen!

Bron | Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant