Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Verbod op stomme ouders?

verbod-op-stomme-ouders.jpg

Sinds een paar weken hebben de jongens een loopstoeltje. Eentje welteverstaan, we kopen niet alles dubbel. Ze moeten leren te delen 😉 De jongens hebben er ontzettend veel plezier in, ze kunnen spelen met alle spelletjes die op de loopstoel zelf zitten, ze bewegen de kamer rond (of ze dat bewust doen weet ik niet) en vinden het af en toe leuker dan in de box te spelen. De schoonfamilie in Canada reageerde jaloers: “Hebben de jongens een loopstoel? Wat een geluk! Hier zijn ze verboden!” Verboden? Ja, echt. Omdat er heel veel ongelukken gebeurden met de loopstoeltjes heeft Canada in 2004 een verbod op deze speeltjes gedaan. Ze mogen ook niet meer tweedehands verkocht worden, niet geïmporteerd worden en de regering adviseert iedereen die er nog eentje heeft deze onmiddellijk te vernietigen. Kinderen donderden namelijk met loopstoel en al van de trap af en liepen verwondingen aan onder andere het hoofd op. Maar laten we eerlijk zijn, is dit niet de verantwoordelijkheid van de ouders en dus niet de schuld van het loopstoeltje? Moet je ze niet, ongeacht met wat voor speeltje je kind speelt, in de gaten houden VOORAL als ze in een beweegbaar ding zitten en je een trap in huis hebt?

De ongelukken met de loopstoeltjes gebeuren ook in Nederland. Op Telegraaf.nl stond dat de Afdeling Spoedeisende Hulp van het Maasstad Ziekenhuis in 2008 en 2009 zeven kinderen behandelden die een ongeluk hadden gehad met een loopstoeltje. De kinderen, allen jonger dan een jaar, liepen ernstige verwondingen op. Eén kindje trok aan een tafellaken en kreeg een pot thee over zich heen. Dit jongetje liep op 30 procent van zijn huidoppervlakte brandwonden op.
Maar ben je hier niet op bedacht wanneer je een kind in een loopstoeltje zet? Zorg je er niet voor dat er geen theepot op tafel staat? Dan er geen elektriciteitskabels voor het grijpen liggen? Dat de boeken in de boekenkast hoog staan zodat de kleine er niet bij kan? Ik weet het niet, maar ik vind de ongelukjes nog steeds te wijten aan de nonchalance van ouders. Ik weet dat ik ervoor zorg dat alles buiten bereik is als een van de jongens in de loopstoel zit en dan zorg ik er nog voor dat ik een oogje op hem houdt., en dat ze er niet langer dan een bepaalde tijd inzitten voor het geval het niet goed voor hun houding/beentjes/rug is. Een verbod op loopstoelen vind ik in ieder geval zwaar overdreven. Maar misschien heb ik het mis.

Ook interessant