Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Verantwoord gourmetten tijdens Pasen

verantwoord-gourmetten-tijdens-pasen.jpg

Tijdens de paasdagen komen de gourmetstellen weer massaal op tafel!

Hoewel het er allemaal lekker uitziet, is er wel een handleiding nodig om het op een verantwoorde manier te doen.

Ban bacteriën
Was voor en na het bereiden van de hapjes je handen goed met water en zeep. Was ze ook na toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.

Lekker doorbakken
Let op dat vlees, vis en kip goed doorbakken is. Goed verhitten is belangrijk. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Eet ook geen vlees of vis met zwarte randjes. Dat kan schadelijke stoffen bevatten, zoals PAK’s.

Aparte bordjes
Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauwe en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik een vork voor rauw vlees en een vork voor bereid vlees.

In de koelkast
In een warme temperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Zet je hapjes zo snel mogelijk in de koelkast als je gasten klaar zijn met eten. En zorg dat je koelkast koud genoeg staat: 4 graden is ideaal. Met die temperatuur krijgen schadelijke bacteriën minder kans zich te ontwikkelen.

Rauw vlees
Heb je eten over? Neem met rauwe vis en rauw vlees dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen geen risico en gooi het weg. Vegetarische kliekjes en een bereid stuk vlees of vis kun je nog 2 a 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.

Serveer in delen
Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Een tip: Wacht eerst tot de oude hapjes op zijn en vraag of je gasten zin hebben in nieuwe hapjes. Als ze genoeg hebben gehad, dan kun je de nieuwe in de koelkast laten staan. Dat is veel veiliger.

Bron: Voedingscentrum
Rianne Wijnhoven

Ook interessant