Bij hamburgers denk je misschien snel aan een broodje met vlees, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Voor deze vegetarische burger gebruik je halloumi als vleesvervanger. Halloumi is een mengsel van schapen- en geitenkaas, soms wordt hier nog koemelk aan toegevoegd. Deze kaas staat ook wel bekend als ‘grillkaas’, want hij is ideaal om te bakken.
Dit heb je nodig
Voor twee tot vier personen
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
200 g halloumi
4 hamburgerbroodjes of volkorenpita’s
ketchup
mayonaise
50 g rucola of andere sla
grillpan
Zo maak je deze heerlijke vegetarische burger
Begin met de groenten. Snijd de courgette in tweeën en snijd de helften in de lengte tot lange repen. Snijd de aubergines in de lengte in lange repen. Snijd de paprika verticaal in vier grote stukken en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd de halloumi in 4 dunne langwerpige plakken.
Doe de gesneden groenten met 4 eetlepels olie en het zout in een grote kom. Meng alles goed, zodat de groenten gelijkmatig met olie en zout zijn bedekt.
Grill de groenten nu in een hete grillpan, waarbij je ze geregeld keert – ze moeten mooi geschroeid, maar ook zacht en gaar zijn.
Haal de groenten van de grill en zet ze apart terwijl je de halloumi erop legt. Let op: de halloumi heeft maar heel weinig tijd nodig! Leg de kaas in de grillpan tot er aan beide kanten mooie grillmarkeringen ontstaan.
Rooster de broodjes. Nu kun je de vegetarische burger gaan maken. Bestrijk hiervoor de onderste helft van het broodje met ketchup en de bovenste helft met mayonaise. Daartussenin kun je de gegrilde courgette, aubergine, halloumi, geroosterde paprika en een beetje rucola stoppen.
Eet smakelijk.
Tip! Je kunt ook de binnenkant van een geroosterd pitabroodje met ketchup en mayonaise bestrijken en het broodje vullen met de halloumi, groenten en sla.
Over het boek
In De wereld van de happy pear vind je meer dan honderd verrassende en makkelijke plantaardige recepten. Daarnaast staat het boek vol tips voor een gezonde leefstijl, geeft het advies over hoe je kinderen meer groenten en fruit kunt laten eten en laat het duidelijk zien hoe je lekker plantaardig kookt, of het nu gaat om deze vegetarische burger met gegrilde halloumi of om groentepaella. Ontdek een wereld aan fantastische gerechten die ook nog eens heel gezond zijn!
Dit boek is geschreven door de Ierse tweelingbroers David en Stephen Flynn. Het kookboek (Scriptum Books) kost € 24,95 en kun je hier bestellen.
5 – 11 maart: Nationale Week Zonder Vlees
Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 5 t/m 11 maart een week lang geen vlees en vis te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Dit initiatief heeft als doel om Nederland bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk een dagje zonder vlees en vis kan zijn. Kijk voor meer informatie op weekzondervlees.nl