Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Vegetarisch kerstmenu: witte chocoladetaart

vegetarisch-kerstmenu-witte-chocoladetaart.jpg

In deze chocoladetaart zitten witte bietjes verstopt die de zoete chocoladesmaak perfect aanvullen.

Want als afsluiter van een heerlijk vegetarisch kerstmenu mag een gezonde verrassing natuurlijk niet ontbreken!

Wittechocoladetaart met confituur van witte biet in sauternes

Ingrediënten

Bietenconfituur
2 witte bieten
2 dl water
3 dl sauternes (een Muscat de Beaumes-de-Venise of een andere witte muskaatwijn kan ook)
100 gram suiker
1 vanillestokje

Taart
225 gram bloem
75 gram poedersuiker
150 gram boter
2 eidooiers
snufje zout
125 gram bietenconfituur

Chocoladevulling
100 gram boter
225 gram witte chocolade
2 eieren
3 eidooiers
45 gram basterdsuiker
crème fraîche

Bereiding
Verhit de oven tot 200 °C.

Schil de bietjes, was ze en snijd ze in heel kleine blokjes. Doe de blokjes biet in een pan met het water en de sauternes, de suiker en het opengesneden vanillestokje en laat ze op laag vuur 45 minuten garen. Zeef de bietenblokjes, vang het vocht op en laat dat tot een gebonden siroop inkoken. Roer de blokjes biet erdoor.

Maak het deeg in de keukenmachine. Meng in de kom bloem, poedersuiker en boter. Voeg de eidooiers en zout toe en laat de machine draaien tot er een samenhangend deeg is ontstaan. Laat het deeg in de koelkast 30 minuten rusten en rol het uit tot een 2 mm dikke, ronde lap. Bekleed de taartvorm ermee, leg er een vel bakpapier in en vul hem met bakbonen of droge peulvruchten. Bak de deegbodem 10 minuten voor om te veel rijzen te voorkomen. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en prik enkele gaatjes in de deegbodem. Zet hem nog 4 minuten in de oven. Laat de deegbodem kort afkoelen en verdeel een laag bietenconfituur op de bodem.

Smelt voor de chocoladevulling de 100 gram boter en de chocolade au bain marie (in een kom boven een pan net niet kokend water, het water mag de kom niet raken!). Klop in een andere kom de eieren, eidooiers en suiker tot een luchtig mengsel. Spatel dat voorzichtig door het chocolademengsel. Schep het chocolademengsel in de

taartvorm op de bietjes en strijk het met de achterkant van een lepel glad. Bak de taart ongeveer 20 minuten in de oven tot de chocoladevulling stevig is en er een dunne korst ontstaat. Laat de taart afkoelen en haal hem uit de vorm.

Serveer de taart met crème fraîche.

Wil jij meer lekkers klaarmaken met de onvergetelijke groenten? Het boek is voor €24,95 euro verkrijgbaar bij Fontaine Uitgevers. ISBN 9789059564145.

Fotograaf: Ruth de Ruwe

Ook interessant