Eten

Vegetarisch kerstmenu: tussengerecht van groenteterrine met zeewier

vegetarisch-kerstmenu-tussengerecht-van-groenteterrine-met-zeewier.jpg

Zeewier is er niet alleen om sushi te omwikkelen; deze groenteterrine bewijst dat je er veel meer mee kan!

De smaak te pakken? Lees snel het volledige vegetarische kerstmenu van onvergetelijke groenten!

Groenteterrine met zeewier, wortel en pompoen
1 liter water
geraspte schil van 1 biologische citroen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 theelepel zeewierzout
mespunt peper
½ theelepel gemberpoeder
250 gram pompoen
1 witte wortel
1 gele wortel
zeewier, fijngesneden en gegaard, bijvoorbeeld kombu
agar-agar (12 gram per liter vloeistof)
2 eetlepels lijnzaadolie
glazen terrinevorm of cakevorm

Bereiding
Verhit de oven tot 120°C.

Doe het water in een pan en voeg citroen, olie, honing, zout, peper en gemberpoeder toe. Was de groenten en schil of schrap ze. Snijd ze doormidden, verwijder de pitten van de pompoen en laat ze in het kokende water beetgaar worden. Giet ze af in een vergiet boven een pan en bewaar het kookvocht. Snijd de groenten in dunne plakjes en houd ze apart van elkaar.

Schik alle groenten laag voor laag in de cakevorm, maak ook een of twee laagjes met zeewier. Meet het afgekoelde kookvocht en voeg de benodigde hoeveelheid agar-agar toe. Giet de groentegelei over de groenten, ze moeten onderstaan, en laat de terrine opstijven.

Serveer de terrine in plakken met een sausje van mierikswortel of wasabi.

Wil jij meer lekkers klaarmaken met de onvergetelijke groenten? Het boek is voor €24,95 euro verkrijgbaar bij Fontaine Uitgevers. ISBN 9789059564145.

Fotograaf: Ruth de Ruwe

Ook interessant