Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Vegetarisch hoofdgerecht voor kerst: Tarte tatin van wortel, pompoen en sjalot

vegetarisch-hoofdgerecht-voor-kerst-tate-tatin-van-wortel-pompoen-en-sjalot.jpg

Een beauty van een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst: eenpersoons tarte tatin van wortel, pompoen en sjalot met feta en granaatappelpitten, met een bijzondere sinaasappel-tahinsaus.

Benodigdheden voor de Tarte tatin:

  • 1 el milde olijfolie
  • 2 grote sjalotten, in ringen
  • Sap en rasp van 2 (biololgische) sinaasappels
  • 3 el gele basterdsuiker
  • 25 g boter
  • ± 500 g regenboogmix wortelen, geschild en in plakjes
  • Versgemalen peper, zout
  • 8 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 25 g pijnboompitten, droog geroosterd
  • 100 g feta
  • 3 el tahin (sesampasta)
  • 100 g granaatappelpitten

Extra benodigdheden: 4 ondiepe ovenschaaltjes van ± 15 cm Ø, ingevet

Zó maak je dit vegetarische hoofdgerecht

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwarm de olie in een ruime koekenpan en bak de sjalotten op laag vuur in 5 min. zacht.
  3. Neem uit de pan en zet opzij.
  4. Houd 1 el van het sinaasappelsap apart. Doe de rest van het sap, de helft van de rasp, de helft van de suiker, de boter, de wortel en de pompoen met peper en zout naar smaak in de pan en laat afgesloten in ± 15 min. gaar worden en licht karamelliseren.
  5. Het vocht moet dik en stroperig zijn.
  6. Laat eventueel nog even zonder deksel bakken als het nog niet dik genoeg is.
  7. Leg telkens twee plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot je er cirkels van ± 16 cm uit kunt snijden.
  8. Verdeel de rest van de suiker over de bodem van de ovenschaaltjes en schik de wortel en pompoen er in een laag mooi in.
  9. Bestrooi met de pijnboompitten en verdeel de sjalot erover.
  10. Dek af met het bladerdeeg en stop de zijkanten goed in.
  11. Bak de taartjes in het midden van de oven in ± 30 min. gaar, of tot het bladerdeeg mooi bruin en knapperig is.

Na de oven:

  1. Roer intussen de rest van het sinaasappelsap en -rasp door de tahin en breng op smaak met peper en zout.
  2. Neem de tarte tatins uit de oven, laat 3-4 min. staan en keer dan voorzichtig om op verwarmde borden.
  3. Verkruimel de feta erboven en garneer met de granaatappelpitten.
  4. Geef de sinaasappel-tahinsaus erbij.  

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 30 min. oventijd

Vegetarisch hoofdgerecht voor kerst: Tate tatin van wortel, pompoen en sjalot

Dat ziet er goed uit!

Variatietip

Je kunt ook een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst voor vier personen maken. Gebruik dan een ovenvaste koekenpan van ± 25 cm Ø. Neem na het koken de wortels en pompoen uit de pan, bestrooi de bodem met 1 el extra suiker en leg de groenten netjes geschikt weer terug. Verdeel er de sjalot over en bestrooi met de pijnboompitten en de feta. Leg alle plakjes bladerdeeg op elkaar, rol uit tot een lap van ± 26 cm Ø en leg op de vulling. Stop de zijkanten goed in en bak volgens het recept.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-52. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Fotografie | Maarten van der Wal
Productie | Colette Beyne
Recepten | Dosia Brewer en Gees van Asperen

Ook interessant