Vegetarisch hoofdgerecht voor kerst: Tarte tatin van wortel, pompoen en sjalot
Manon Maas | 19 december 2020
Een beauty van een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst: eenpersoons tarte tatin van wortel, pompoen en sjalot met feta en granaatappelpitten, met een bijzondere sinaasappel-tahinsaus.
Benodigdheden voor de Tarte tatin:
1 el milde olijfolie
2 grote sjalotten, in ringen
Sap en rasp van 2 (biololgische) sinaasappels
3 el gele basterdsuiker
25 g boter
± 500 g regenboogmix wortelen, geschild en in plakjes
Versgemalen peper, zout
8 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg, ontdooid
25 g pijnboompitten, droog geroosterd
100 g feta
3 el tahin (sesampasta)
100 g granaatappelpitten
Extra benodigdheden: 4 ondiepe ovenschaaltjes van ± 15 cm Ø, ingevet
Zó maak je dit vegetarische hoofdgerecht
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verwarm de olie in een ruime koekenpan en bak de sjalotten op laag vuur in 5 min. zacht.
Neem uit de pan en zet opzij.
Houd 1 el van het sinaasappelsap apart. Doe de rest van het sap, de helft van de rasp, de helft van de suiker, de boter, de wortel en de pompoen met peper en zout naar smaak in de pan en laat afgesloten in ± 15 min. gaar worden en licht karamelliseren.
Het vocht moet dik en stroperig zijn.
Laat eventueel nog even zonder deksel bakken als het nog niet dik genoeg is.
Leg telkens twee plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot je er cirkels van ± 16 cm uit kunt snijden.
Verdeel de rest van de suiker over de bodem van de ovenschaaltjes en schik de wortel en pompoen er in een laag mooi in.
Bestrooi met de pijnboompitten en verdeel de sjalot erover.
Dek af met het bladerdeeg en stop de zijkanten goed in.
Bak de taartjes in het midden van de oven in ± 30 min. gaar, of tot het bladerdeeg mooi bruin en knapperig is.
Na de oven:
Roer intussen de rest van het sinaasappelsap en -rasp door de tahin en breng op smaak met peper en zout.
Neem de tarte tatins uit de oven, laat 3-4 min. staan en keer dan voorzichtig om op verwarmde borden.
Verkruimel de feta erboven en garneer met de granaatappelpitten.
Geef de sinaasappel-tahinsaus erbij.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 30 min. oventijd
Dat ziet er goed uit!
Variatietip
Je kunt ook een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst voor vier personen maken. Gebruik dan een ovenvaste koekenpan van ± 25 cm Ø. Neem na het koken de wortels en pompoen uit de pan, bestrooi de bodem met 1 el extra suiker en leg de groenten netjes geschikt weer terug. Verdeel er de sjalot over en bestrooi met de pijnboompitten en de feta. Leg alle plakjes bladerdeeg op elkaar, rol uit tot een lap van ± 26 cm Ø en leg op de vulling. Stop de zijkanten goed in en bak volgens het recept.