Eten

Vegan tartelettes met chocolademousse en sinaasappel

vegan-tartelettes-met-chocolademousse-en-sinaasappel.jpg

Vegan tartelettes met chocolade-mouse en sinaasappel: een chocolade surprise om je vingers bij af te likken. Deze prachtige vegan tartelettes hebben een gebakken bodem en een romige vulling van chocolademousse en sinaasappel. 

Loopt het water je al in de mond? Deze heerlijke tartelettes maak je binnen anderhalf uur.

Dit heb je nodig( 4 stuks):

voor de bodem

  • 120 bloem
  • 20 g fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 40 ml neutrale plantaardige olie, bijv. zonnebloem of arachide
  • rasp van 1 (biologische) sinaasappel

voor de vulling

  • 150 g pure chocolade, fijngehakt + extra om te garneren
  • 120 ml aquafaba (kookvocht uit 1-2 potjes kikkererwten)
  • ¼ tl citroensap + extra om de kom en kloppers te ontvetten
  • 50 g fijne kristalsuiker

Extra nodig: 4 tartelette-vormpjes ø bodem 9 cm, bovenkant 11 cm, ingevet, bakkorrels of ander blindbak-vulling.

Zó maak je het:

  1. Meng voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in een kom en wrijf de olie door het deeg.
  2. Voeg de helft van de sinaasappelrasp en ± 25 ml water toe en vorm tot een bal. Is het deeg nog te kruimelig, voeg dan telkens een halve eetlepel koud water toe tot er een mooie soepele deegbal ontstaat. Laat afgedekt op het aanrecht ongeveer een half uur rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Steek of snijd er rondjes uit van ± 13 cm en bekleed de vormpjes ermee.
  5. Laat het deeg iets boven de rand uitsteken. Leg een stukje bakpapier in de vorm en vul met blindbakvulling.
  6. Bak voor ongeveer 15 minuten, verwijder de vulling en het papier en bak in nog 15 min. mooi lichtbruin. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  7. Doe intussen voor de vulling de fijngehakte chocolade in een hittebestendig kom. Zet de kom op een pan met een bodempje heel zacht kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Neem de kom van de pan en laat iets afkoelen.
  8. Klop de aquafaba met het citroensap tot zachte pieken in een vetvrije kom met vetvrije kloppers.
  9. Voeg lepel voor lepel al kloppend de suiker toe. Wacht telkens even voordat de volgende lepel erbij gaat. Klop door tot glanzende pieken.
  10. Doe de gesmolten chocolade in een grote kom en spatel er voorzichtig het schuim doorheen.
  11. Verdeel de mousse over de afgekoelde bodem en versier met de rest van de sinaasappelrasp en chocolade.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 30 min. rusttijd ± 30 min. oventijd + afkoelen.

Ziet er goed uit! 

vegan tartelettes

Recepten en tekst | Dosia Brewer
Fotografie | Maarten van der Wal

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant