Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bevatten vegaburgers vaak te veel zout?

vegaburgers-te-zout-de-consumentenbond-zocht-het-uit.jpg

Vegaburgers zijn er in allerlei soorten en maten. In ieder geval genoeg keus als je je ‘normale’ burger een keertje wil vervangen voor een vegetarisch exemplaar. Hartstikke gezond, toch? Helaas blijkt dit niet altijd het geval.

Volgens de Consumentenbond zit er in vegaburgers vaak te veel zout. 

Te veel zout in vegaburgers

Aangezien vegetarisch eten steeds populairder wordt, groeit ook het aanbod in vleesvervangers. Daarom heeft de Consumentenbond het aanbod aan vegaburgers eens onder de loep genomen. Want hoe gezond zijn dit soort vervangers eigenlijk? Uit deze test met zestien vegaburgers bleek dat er in gemiddeld 1,4 gram zout per 100 gram in zat. Volgens het Voedingscentrum mag dat maar maximaal 1,1 gram zijn. In 2022 zal deze zoutnorm opgeschroefd worden naar 1,53 gram per 100 gram, waardoor de burgers wel in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum passen. 

Vleesburgers in plaats van vegaburgers?   

Je hoeft je vegaburgers nu niet meteen te verruilen voor een burger van vlees, want er zit namelijk wel veel minder verzadigd vet in. In een normale vleesburger zit gemiddeld zo’n 18 procent vet. Daarvan is 7,5 procent verzadigd vet. Bij een vegaburger gemaakt met zonnebloemolie zit 10 procent vet, waarvan slechts 2,5 procent verzadigd. Heb je vegaburgers gemaakt met kokosolie? Pas dan op. Die kunnen zelfs nog meer vet bevatten dan een normale burger.

Lees ook: Dit is waarom vegan junkfood vaak nóg ongezonder is

Eiwitten 

Wanneer je een vegetarische optie kiest in plaats van vlees, loop je wat ijzer en vitamine B12 mis. Uit het onderzoek van de Consumentenbond bleek dat dit bij acht van de zestien burgers extra wordt toegevoegd om ook qua voedingsstoffen het vlees te kunnen vervangen. Toch is de hoeveelheid die je hiervan binnen krijgt een stuk minder dan bij echt vlees. Wat eiwitten betreft is het een niet beter dan het ander. Zowel de vleesburgers als vegaburgers bevatten ongeveer 17 gram eiwit per 100 gram. 

Beste vegaburgers 

Naast de keuring van de Consumentenbond gebaseerd op zout, vet en voedingswaarde, werd ook de smaak getest. Mocht je binnenkort eens een vegaburger willen proberen, dit zijn de drie grote winnaars uit het consumentenonderzoek:

  1. Albert Heijn: Vegetarische Burger Deluxe (score: 7,5)
  2. Aldi: Meat free day Burger (Score 7,1)
  3. Jumbo: Veggie Chef Hamburger (Score 7,1)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Consumentenbond, Radar
Beeld | iStock

Ook interessant