Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Varkenshaas op het menu? Dít is waarom je hem rosé mag eten

varkenshaas-bakken-dit-is-waarom-je-hem-rose-mag-eten.jpg

Doordat vlees bacteriën en parasieten bevatten, is het belangrijk om het goed te doorbakken voordat we het eten. Toch zijn er bepaalde vleessoorten, zoals varkenshaas, die een uitzondering vormen.

Maar hoe zit dat eigenlijk? Bij 24 Kitchen wisten ze het antwoord. Ook vertellen we hoe je varkenshaas het beste kun bakken.

Rauw vlees

Wij als mensen zijn het niet gewend om rauw vlees te eten. De bacteriën en parasieten kunnen je ziek maken, en daarom moet je het vlees goed doorbakken om deze beestjes dood te maken. Pas dan kun je veilig vlees eten. Het merendeel van de vleessoorten moet goed doorbakken zijn, zoals gehakt, worst en kip. Varkenshaas hoef je niet te doorbakken, deze kun je rosé eten. Dit komt omdat het vlees uit één stuk bestaat, net als bij biefstuk. De bacteriën zitten dan enkel aan de buitenkant en worden direct gedood wanneer je het vlees aanbakt in de pan.

Lees ook:
Zó kun je vlees het beste versneld laten ontdooien

Lijmvlees

Soms bestaat vlees uit de supermarkt aan elkaar geplakte stukken vlees, het zogenaamde ‘lijmvlees’. De stukken vlees zijn géén geheel, dus kunnen er bacteriën zitten aan de binnenkant. Lijmvlees kun je herkennen als er ‘samengesteld uit stukjes vlees’ op het etiket staat. Het wordt sterk afgeraden om het lijmvlees rosé te bakken.

Varkenshaas bakken

Een goede varkenshaas bakken begint met het vlees te kopen bij de slager. Het vlees in de supermarkt is vaak geïnjecteerd met water waardoor je de haas niet goed kunt bakken en het eerder droog wordt. Haal het stuk voordat je ‘m gaat bereiden een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat ‘ie op temperatuur kan komen.

Mals

Breng vervolgens het vlees op smaak met peper en zout en begin met het bakken van zonnebloemolie in de pan. Deze kan hoge temperaturen aan zonder te verbranden. Bak de varkenshaas totdat ‘ie begint te kleuren: ongeveer anderhalve minuut om en om aanbakken. Draai vervolgens het gas naar middelhoog vuur, doe er een klontje boter bij en arroseer het ongeveer vijf minuten. Je houdt de pan iets schuin, waardoor je de boter steeds over het vlees kunt scheppen. De haas ontvangt van alle kanten tegelijk warmte en vet waardoor de smaak mals blijft.

Is het vlees gaar? Laat de haas dan na het bakken zo’n vijf tot tien minuten rusten. Het vocht kan zich op deze manier gelijkmatig over het vlees verdelen en loopt er niet in één keer uit als je de varkenshaas te snel aansnijdt.

Nog geen idee wat je wil eten vanavond en heb je trek gekregen in varkenshaas? Probeer dan deze boerenkoolstamppot met varkenshaasjes. En vergeet niet: neem de tijd voor de varkenshaas zodat ‘ie niet snel zal mislukken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24 Kitchen
Beeld | Getty Images

Margriet extra winter

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant