Altijd maar honger? Het komt waarschijnlijk door dít ingrediënt
Erandi Godinez | 19 januari 2019
Dat je van zout dorst kunt krijgen, weten we allemaal. Maar wist je dat het ook hongerig kan maken? Een verhoogd natriumgehalte zou bij veel mensen leiden tot een hoger hongergevoel en dus ook tot een grotere kans op gewichtstoename.
Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs in de Journal of Clinical Investigation werd gepubliceerd. Volgens experts is er meer dan honderd jaar onderzoek aan de publicatie vooraf gegaan.
Hogere zoutinname
Het meest recente gedeelte van het onderzoek is door Duitse en Amerikaanse onderzoekers uitgevoerd bij tien Russische astronauten die in de ruimte verschillende diëten uitprobeerden. De onderzoekers wilden zien hoe het lichaam zou reageren op een hogere zoutinname: van 12 gram per dag (zoals bij een gemiddeld Russisch dieet) tot 6 gram per dag (aangeraden door voedingsdeskundigen).
Meer honger
Toen de astronauten het hoge zoutdieet volgden, dronken ze minder water. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hun lichaam meer water vasthield, in plaats van het uit te plassen met het zout. Daarnaast bleek dat de astronauten veel meer honger kregen tijdens het hoge zoutdieet, terwijl ze exact hetzelfde aantal calorieën per dag aten.
Gewichtstoename
Volgens een van de onderzoekers zou dit kunnen komen doordat de zoutinname ervoor zorgt dat het lichaam meer energie moet verbruiken om het water op te slaan. Daardoor zou je meer honger kunnen krijgen. Dokter Titze: “Ik denk dat als wij de astronauten op die momenten meer eten hadden gegeven, ze dan echt veel waren gaan eten en dus ook meer zouden zijn aangekomen.”