Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Het ultieme superfood: eendenkroos, ofwel waterlinzen

waterlinzen.jpg

Eenden lusten er wel pap van, maar voor ons is het ook een bron aan eiwitten: eendenkroos. Toch spreekt onderzoeker Cees Grauw liever over waterlinzen, liet hij afgelopen dinsdagochtend tijdens het radioprogramma ‘Evers staat op’ weten.

,,Dat klinkt wat diervriendelijker”, aldus Grauw. Hij doet al jaren onderzoek naar de groene plantjes die je in slootjes ziet liggen. Volgens hem zijn waterlinzen een prima superfood omdat het zeer rijk is aan eiwitten, en dus ook zeer geschikt voor de mens.

Gekweekte waterlinzen

De waterlinzen waar hij het over heeft, zijn speciaal gekweekt, dus worden niet van de eendjes afgepakt. In een eerder gesprek dat hij ooit met radio-dj Edwin Evers had, vertelde hij dat het smaakt naar sla en worteltjes en dat het een prima vervanger is van soja. Ook kun je het heel goed verwerken in salades, hutspot en zelfs in een loempia.

Koken met waterlinzen

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze superfood? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want waterlinzen liggen nog niet in de schappen van de supermarkten. Het Ministerie van Volksgezondheid moet nog toestemming geven tot menselijke consumptie. Wel heeft Grauw meegewerkt aan een kookboek met heerlijke recepten én een handleiding om waterlinzen voor eigen gebruik op een voedselveilige manier te telen.

Bronnen: Evers staat op, ABC-Kroos

Ook interessant