Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kun je uien eigenlijk vervangen door sjalotten en andersom?

kun-je-uien-eigenlijk-vervangen-door-sjalotten-en-andersom.jpg

In het ene recept staat dat je uien moet gebruiken, terwijl in een ander recept sjalotten op de ingrediëntenlijst staan. Lastig, want je hebt ze nooit tegelijk in huis. Kun je uien en sjalotten gemakkelijk door elkaar vervangen in recepten?

Lees eerst dit even voordat je je snijplank erbij pakt.

Uien en sjalotten

De smaak van rauwe gele ui kan heel heftig zijn. Gelukkig zijn hier gemakkelijk alternatieven voor te vinden als lente-ui en sjalotten. In curry’s, stevige soepen en nasi doet een flinke gesnipperde gele ui het altijd heel erg goed. Maar stel dat je uien op zijn, kun je dan sjalotten door het gerecht doen?

Familie

Veel mensen denken dat de sjalot een onvolgroeide ui is. Maar dit is helemaal niet zo. Wel behoren ze beiden tot de narcisfamilie. Sjalotten zijn zoeter en zachter van smaak dan gele of witte uien. Daarnaast zijn ze minder scherp en doen ze het goed als ze rauw worden verwerkt in dressings en salades. Ook kun je sjalotten goed gebruiken door aan te bakken in wat olie om er daarna een lekker gerecht mee te maken.

Lees ook
Kun je uitgelopen uien en knoflook nog eten?

Vervangen

Uien en sjalotten door elkaar vervangen kan prima als je een warm gerecht maakt. Een kleine ui staat gelijk aan drie kleine sjalotten. Dus als er in een recept staat dat je een ui moet fruiten, kun je prima drie sjalotten gebruiken. Wanneer er in een recept staat dat je een sjalotje moet bakken, gebruik je een derde van een gele of witte ui. Wel moet je de ui een stuk fijner snijden dan je gewend bent, want een sjalot heeft dunnere roken dan een ui.

Als er in een recept staat dat je een rauwe sjalot moet gebruiken, kun je echter beter geen rauwe ui gebruiken. Er bestaat namelijk een kans dat de rauwe ui overheersend van smaak zal zijn, ook als je je houdt aan de verhouding.

Uien karamelliseren

Probeer deze lekkere rodebietensalade met peertjes eens. Hier gaan twee gesnipperde sjalotten door: de helft aangefruit in de wokpan en de andere helft rauw door de salade. Gele en witte uien zijn scherp en ruiken heel heftig, maar deze worden wel heerlijk zoetig als je ze karamelliseert. Probeer dit stappenplan eens om uien te karamelliseren op de beste manier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Favorflav.com
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant