Eten

Dit is de beste manier om uien te karamelliseren

stappenplan-dit-is-de-beste-manier-om-uien-te-karamelliseren.jpg

We kunnen er lang of kort over zijn, maar er gaat toch maar weinig boven een lekker huisgemaakte hamburger, al helemaal als deze afgetopt wordt met een dikke laag uitjes. Maar hoe maak je deze nou het beste klaar? Wij zetten de beste manier om uien te karamelliseren voor je op een rij.

Kleine moeite, grote smaakexplosie.

Zelf uien karamelliseren

Voorbereidingstijd: 10 minuten. Bereidingstijd: 20 minuten.

Het kost enige tijd en vooral wat geduld om uien echt lekker te karamelliseren. Het is niet moeilijk, maar overhaasten werkt, zoals bij alles in het leven, ook hierbij averechts. Hieronder een stappenplan waarmee jouw uien sowieso heerlijk bereid worden.

Stap 1: pellen en voorbereiden

Allereerst is het belangrijk om de uien te pellen, waarna je ze in de lengte doormidden kunt snijden. Snijd ze vervolgens in mooie halve ringen. Houd er rekening mee dat een dunnere plak sneller karamelliseert, maar veel gemakkelijker verbrandt. Let hier dus op wanneer je de uien in de pan doet.

Stap 2: maak de pan klaar

De tweede stap is het klaarmaken van de pan. Dat klinkt als een logische stap, maar het houdt meer in dan alleen de koekenpan uit de kast halen en op het vuur zetten. Voordat je de uitjes erin doet, is het namelijk van groot belang om de pan goed te preppen. Dit doe je door hem goed heet te maken en er vervolgens twee grote klontjes boter in te laten smelten. Zorg ervoor dat de verhitte boter op alle delen van de pan zit voor je de uien toevoegt.

Stap 3: karamelliseren maar

Nu kun je de uien in de pan doen, maar gooi ze niet allemaal tegelijk in de pan. Voeg beetje bij beetje wat meer toe, pas als de eerste lading mooi zacht geworden is. Als je alle uienringen in de pan hebt gedaan, kun je ze op een middelhoog vuur bakken. Blijf de hele tijd goed maar zachtjes in de pan roeren, zodat de uien niet aanbakken. Dat klinkt logisch, maar het komt heel nauw. Even bij de pan weglopen kan de hele portie al doen verpieteren, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Stap 4: de finishing touch

Als je uitjes mooi zacht en goudbruin met een knapperig randje zijn geworden, kun je ze zó op je hamburger schuiven. Maar je kunt er ook voor kiezen om ze nog 5 minuten langer in de pan te laten. Dan krijgen ze een nog diepere en ietwat zoetere smaak. Zorg er wel voor dat je af en toe proeft, zodat je voorkomt dat de uien té doorbakken worden en een bittere smaak krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pure Wow
Beeld | iStock

Ook interessant