Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ui snijden zonder tranen? Zo doe je dat!

ui_snijden_zonder_huilen.png


Is het weer zover, houd je het weer niet droog tijdens het snijden van een ui? Zo herkenbaar, maar als je een van onderstaande trucjes toepast, tackel jij voortaan iedere dwarse ui zonder een traan te laten. Zegt het voort! 

Nog even voor je algemene kennis: waarom huil je eigenlijk tijdens het snijden van een ui? Let op! Als je een ui snijdt, komt er een zwavelhoudende stof vrij. Als die stof in contact komt met een nat oppervlakte ontstaat er een soort zwavelzuur. Dat gebeurt dus in je oog. Door het water in je oog en de zwavel ontstaat er een bijtend zuur. Dit zuur zorgt ervoor dat je oog gaat tranen.

1. Scherp mes
Zorg voor een goed scherp mes als je een ui gaat snijden. Omdat je met een scherp mes soepel door de ui snijdt, plet je de ui niet en komen er ook minder zwavelhoudende stoffen vrij.

2. IJskoude uitje
Leg de uien 10 tot 15 minuten in de vriezer. Dit vermindert de hoeveelheid enzymen die vrijkomen tijdens het snijden.

3. Ventilator
Snijd je ui onder een ventilator. Klinkt misschien stom, maar werkt echt. De enzymen worden namelijk weggeblazen.

4. Ogen
Wrijf niet in je ogen gedurende het snijproces, want dan is het gegarandeerd huilen. Probeer daarnaast ook diep in en uit te ademen via je mond.

5. Water 
Als je een ui onder water snijdt, hebben enzymen geen kans om te ontsnappen.

6. Vuur
In plaats van water helpt ook vuur (warmte) bij het snijden van een ui. Zet bijvoorbeeld een kaars naast de snijplank.

Bekijk ook deze video hoe je een ui snijdt zonder te huilen! 

Ook interessant