Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Tuinkers: toch maar even koken?

tuinkers.jpg

Op de redactie zijn we er dol op: een broodje kaas met alfalfa of tuinkers. Maar wat horen we nu, moeten we de tuinkers gaan kóken? Beter van wel, zegt het Voedingscentrum. Niet nodig, zegt de tuinder. 

“De teelt van kiemgroente zoals alfalfa, tuinkers en taugé vindt plaats onder vochtige en warme omstandigheden,” legt een woordvoerder van het Voedingscentrum uit. “Dit zijn omstandigheden waarin bacteriën goed groeien. Op kiemgroentes kunnen dan ook schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli.” Ook aan kiemgroentes van biologische teelt kleeft dit risico.

Kruisbestuiving

Door onze boterham met rauwe kiemgroentes te beleggen, riskeren we dus een heuse voedselinfectie.  Daarnaast is er nog het gevaar van kruisbestuiving. Net als met rauwe kip en rauwe vis moet je er dus voor zorgen dat klaargemaakt voedsel niet in contact komt met rauwe kiemgroentes. 

Vijf seconden onderdompelen

Vandaar het advies om kiemgroente voor gebruik goed te wassen en vijf seconden onder te dompelen in kokend water of – in geval van taugé – goed mee te wokken met de maaltijd. “Vooral voor kwetsbare groepen zoals kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand is verhitten zeker aan te bevelen,” vertelt de woordvoerder. “Ook is het heel belangrijk dat je ze goed koud in de koelkast bewaart.”

Dag knapperigheid…

Onderdompelen in kokend heet water? Dan gaat bij alfalfa en tuinkers toch alle knapperigheid verloren..? Dat moet ook het Voedingscentrum toegeven. “Maar het is onze taak om mensen te informeren over de risico’s,” reageert de woordvoerder.

Alleen voor je moeder dan

Uiteindelijk is het aan onszelf om af te wegen hoeveel risico we willen lopen. “Het advies geldt voor iedereen, maar we kunnen mensen niet verbieden om rauwe alfalfa te eten. Probeer wel echt rekening te houden met de risicogroepen. Als je voor jezelf geen tuinkers wilt koken, doe dat dan wel voor je moeder als zij op leeftijd is.”

De tuinder: ‘appels met peren’

Onzin, zegt tuinder Rob Baan van Koppert Cress die zijn alfalfa altijd rauw eet en wil dat het Voedingscentrum de informatie op haar website aanpast. Volgens hem vergelijkt het Voedingscentrum ‘appels met peren’, omdat de verschillende soorten kiemgroenten niet op dezelfde manier worden geteeld. Zo worden de cress soorten zoals tuinkers onder dezelfde warme en vochtige omstandigheden geteeld als alle andere groenten, aldus Baan. Het enige verschil is dat cress op een matje groeit en spinazie in de grond. “Maar die grond wordt ook nat gehouden”, zegt de tuinder.

‘Superveilig’

Ook de Nederlandse alfalfa en taugé die in water worden geteeld is volgens de tuinder ‘superveilig’. Daar gelden immers speciale kwaliteitseisen voor, aldus Baan. “De tuinbouw in Nederland staat op het hoogste niveau van de wereld. Wij weten als geen ander om te gaan met voedselveiligheid.”

Maar wel gezond! Dus.

We zouden het in alle hectiek bijna vergeten, maar kiemgroenten zelf zijn hartstikke gezond. Net als andere groentesoorten bevat kiemgroente veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Naast koolhydraten, vetten en eiwitten zit er vitamine A en C, en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium in.

7 redenen om vaker zeewier te eten

 

Ook interessant