Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dol op truffels? Dan hebben we slecht nieuws voor je

truffel-truffels.jpg

Truffels zijn geliefde smaakmakers die van je bord pasta een feestje maken. Of een saus of jus waar je je patat of vlees in kunt dopen. Loopt het water je al in de mond?

Dan zullen we de pret heel even moeten bederven: sommigen van ons gaan meemaken dat truffels compleet verdwijnen.

Hittegolven vs truffels

Uit onderzoek van de universiteit van Stirling blijkt namelijk dat de Europese truffelproductie zal dalen met 78 tot honderd procent door de verandering van het klimaat. Wel pas tussen 2071 en 2100, maar volgens de onderzoekers kan de afname van de zwammen al een stuk sneller gaan “als we rekening houden met andere klimaatfactoren zoals hittegolven, bosbranden, droogte of plagen”.

Duur

Wij, onze kinderen, onze kleinkinderen of onze achterkleinkinderen zullen het op een gegeven moment hoogstwaarschijnlijk dus zonder truffels moeten doen. Oké, zo brengen we het wel heel melancholisch, want een gemiddeld huishouden heeft nou niet even wat truffels op voorraad. Je moet van de sterke smaak houden en ze zijn best duur, dus meer geschikt om af en toe eens in een restaurant te bestellen.

Red de truffels

Maar dat zo’n prijzige smaakmaker er straks niet meer is, kan volgens de onderzoekers ook negatieve gevolgen hebben voor de economie. Gelukkig valt er nog wel iets te doen. Met beschermingsmaatregelen, zoals de zwammen handmatig planten in zones met een meer gematigd klimaat, redden de truffels het wellicht wél tot en met de eeuwwisseling.

Geniet dus nog maar even van de truffels nu ze er nog zijn en maak bijvoorbeeld deze bitterballen met paddenstoelen en truffel.

Bron | Cosmos
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant