Eten

Handig! Aan deze trucjes kun je herkennen of fruit rijp is

trucjes-fruit-rijp.jpg

Mango’s, ananassen, avocado’s, nectarines en ga zo maar door: fruit is eigenlijk alleen echt lekker als het goed rijp is. Want hoe groot is de teleurstelling als je avocado nog keihard blijkt te zijn, terwijl je er zo’n zin in had?

Minstens zo vervelend is overrijp fruit, waardoor fruitvliegjes de boel overnemen. Voor de volgende keer als je boodschappen gaat doen: op de onderstaande manieren herken je gemakkelijk of het fruit rijp is en dús op z’n allerlekkerst.

1. Avocado

Friemel het korte steeltje eruit en spiek door het gaatje om de kleur te controleren. Is de kleur rond het puntje heldergroen en ging het steeltje er zonder moeite uit? Dan is de avocado perfect. Als het gebied bruin van kleur is, is-ie overrijp; kost het moeite om het steeltje eruit te krijgen, dan moet je nog even wachten tot je je avocado opeet.

2. Ananas

Als het stuk fruit lekker zoet ruikt en de bladeren een gezonde groene kleur hebben, is de ananas klaar om te worden aangesneden. Extra trucje: pak de ananas op aan een van de bladeren. Komt het blad los zonder dat je eraan hoeft te trekken? Dan kun je genieten van een overheerlijke portie van het zomerfruit.

3. Banaan

Bananen die hier en daar een bruin plekje hebben zien er misschien niet heel smakelijk uit, maar zijn dat wél. Aan die vlekjes herken je namelijk of het fruit rijp is of niet. In de supermarkt vind je vaak gele (soms zelfs nog wat groenige) bananen; deze zien er beter uit, maar zul je een paar dagen in de fruitschaal op smaak moeten laten komen. Te lang gewacht? Je hoeft overrijpe bananen niet weg te gooien; maak er eens een overheerlijk bananenbrood van!

4. Peer

Net als bananen kun je rijpe peren herkennen aan de bruine plekjes hier en daar. Bovendien verklapt de zoete geur van de peer of-ie lekker genoeg is om te eten.

5. Perzik

Perziken zijn eigenlijk alleen lekker in het seizoen. Ze moeten lekker zacht en zoet zijn, maar hoe weet je of je een goede perzik te pakken hebt? Allereerst moet-ie net zo ruiken als hoe die zou moeten smaken, daarnaast moet de huid zacht aanvoelen maar moet je ‘m niet te ver kunnen indrukken.

6. Watermeloen

Het klinkt misschien gek, maar door op een watermeloen te kloppen kun je herkennen of hij rijp is of niet. Klinkt het hol wanneer je op de meloen klopt, dan betekent het dat het fruit goed is. Om te checken of-ie lekker sappig is, kun je het gewicht van verschillende meloenen vergelijken. Hoe zwaarder de meloen, hoe sappiger hij is.

7. Aardbei

Gedipt in chocoladesaus, met een (grote) toef slagroom of gewoon zo: zoete aardbeien zijn op zó veel manieren lekker. Ruiken de zomerkoninkjes zoals ze moeten smaken en zie je geen wit rondom het kroontje? Smullen, maar!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | libelle.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Ook interessant