Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom je tomaten nooit in de koelkast moet bewaren

tomaten.png

Hoor jij bij de zeventig procent van de mensen die tomaten nog steeds in de koelkast bewaart? Zonde! Rijpe tomaten die bij een koelkasttemperatuur worden bewaard, verliezen namelijk al binnen drie tot vijf uur aan smaakaroma’s.

Het vermoeden was er al, maar nu is het officieel: als je tomaten in de koelkast bewaart, of bij een temperatuur van vier tot acht graden, worden ze écht minder lekker. Dat ontdekte een kunstmond van Wageningen UR.

Eenmaal weg, altijd weg

Voor het onderzoek ontwikkelden de wetenschappers een kunstmatige mond waarmee ze de aroma’s die vrijkomen tijdens het kauwen op tomaten konden meten. Zo ontdekte de kunstmond ook dat de verloren smaakaroma’s nooit meer helemaal terugkomen; ook niet als je tomaten na een paar uur alsnog op de fruitschaal legt. Dit verklaart meteen waarom tomaten uit de supermarkt vaak wat tegenvallen qua smaak. Deze leggen namelijk vaak een lange weg af naar de winkel af (per vliegtuig, schip en/of vrachtwagen), waardoor ze dagenlang aan kou worden blootgesteld. En hoe langer tomaten koud worden bewaard, hoe sterker hun smaak en aroma achteruitgaat, aldus de wetenschappers.

Streektomaat waarschijnlijk meer smaak

Als je dus écht lekkere tomaten wilt, kun je beter tomaten kopen die zo dicht mogelijk bij jou in de buurt zijn geteeld. Die hebben bovendien langer op een natuurlijke manier kunnen rijpen, wat de smaak alleen maar ten goede kan komen.

Lees ook > 6 producten die je niet in de koelkast bewaart

Ook interessant