Eten

Dit is waarom je tofu voor zó veel verschillende gerechten kunt gebruiken

dit-is-waarom-je-tofu-voor-zo-veel-verschillende-gerechten-kunt-gebruiken.jpg

Tofu heeft in Nederland een beetje een muf imago: een smaakloos wit blok die jaren geleden áltijd voorgeschoteld werd aan iedere vegetariër of veganist. Terwijl we in Nederland volop bezig zijn met het eten van extra eiwitten en steeds vaker een optie zonder vlees kiezen, blijft tofu toch een beetje achter. Maar wist je al dat je het op tientallen manieren kan bereiden, en dat het heel veelzijdig is?

Je kunt tofu bijvoorbeeld in een hartig gerecht gebruiken, maar er ook een veganistische chocolademousse van maken.

Sojabonen

Tofu (ook bekend als tahoe) is een plantaardig en dus veganistisch product, gemaakt van gedroogde sojabonen. Die worden gewassen, geweekt en dan tot een brij gemalen. Vervolgens wordt hier water aan toegevoegd, ingekookt en dan gezeefd tot er sojamelk over is. Die sojamelk wordt dan gestremd door citroensap of azijn toe te voegen, en voilà: klaar is de tofu. Omdat het gemaakt is van sojabonen, zit tahoe vol ijzer en vitaminen, en is een veganistische bron van eiwitten.

Verschillende soorten

Er zijn heel wat verschillende soorten tofu: van zijdezachte silken tofu tot stevige tofu en tofugehakt. In principe zit het verschil hem in de hoeveelheid vocht dat in het blok zit. Hoe langer tofu geperst wordt, hoe meer water er uitgaat en hoe steviger het dus is. De silken variant bevat veel water, waardoor het een romige structuur heeft. Daardoor is het bijvoorbeeld te gebruiken voor chocolademousse of andere toetjes, baksels of soepen. Een stevigere vorm is wat we vaak in recepten kennen als tahoe, en is veel veelzijdiger dan de variant met meer water. Die kun je bijvoorbeeld marineren, paneren of als vlees bakken in een beetje olie.

Smaakloos

Maar laten we eerlijk zijn: tofu is eigenlijk wel erg smaakloos. Kruiden of marineren is dus essentieel, en dat is een stap die veel mensen vergeten bij het bereiden van een maaltijd. Volgens Kim Kuo van Aziatische eethuis Bananas in Utrecht is dat ook de reden dat het zo’n negatief imago heeft in Nederland. Tegen NU.nl zegt ze dat tofu gewoon écht niet lekker is als je het gewoon bakt of kookt zonder kruiden toe te voegen. Maar die smaakloosheid is juist ook de reden dat het zowel hartig als zoet gebruikt kan worden, waardoor het weer zo veelzijdig is. Bij tahoe geldt dus zeker dat een recept met voldoende kruiden en andere smaakmakers essentieel is.

Heb je zin gekregen om vanavond een lekker recept te maken met tofu? Probeer dan eens één van deze recepten:
Heerlijk! Spicy ramensoep met gemarineerde tahoe
Worteltortilla met groene asperges, gerookte amandelen & tahoe
Droom voor sushi-fans: dit recept voor een sushi sandwich!

Bron | NU, Elle Eten, Culy
Beeld | iStock

Ook interessant