Laat de gedachte aan tiramisu en speculaas of speculoos je watertanden? Dan hebben wij het beste van twee werelden in één voor je. Dit recept is momenteel een regelrechte hit op Instagram.
Deze speculaas-tiramisu ziet er namelijk kunstig uit, maar is heel makkelijk te maken.
Waar je traditionele tiramisu met lange vingers en espresso maakt, gebruik je voor deze herfstige variant speculaas of speculoos. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Nou, speculaas is Nederlands en speculoos Belgisch. Maar het verschilt ook in smaak: speculaas is iets kruidiger, speculoos zoeter. Het is dus maar net waar je meer van houdt.
Doe de slagroom, suiker en vanillesuiker in een kom en klop op.
Stop de pot met speculoos-pasta dertig seconden in de magnetron, zodat het dun en vloeibaar wordt.
Leg een laag koekjes inde schaal.
Doe een laagje slagroom over de koekjes.
Druppel over de slagroom wat speculoos-pasta.
Leg vervolgens weer koekjes op die laatste laag.
Herhaal bovenstaande totdat de ingrediënten op zijn. Let erop dat de laatste laag slagroom is. Houd wat koekjes over om de tiramisu aan het eind mee te versieren.
Doe een beetje van de speculoos-pasta in een spuitzak (die je zoals in onderstaand filmpje ook makkelijk van een stevig boterhamzakje maakt) en spuit deze in strepen van boven naar beneden over de slagroom. Vervolgens maak je er met een vork of satéprikker marmerstrepen van, zoals je in onderstaand filmpje vanaf 2:58 kunt zien.
Zet de speculoos-tiramisu zes uur of een hele nacht lang in de koelkast.
Verkruimel de overgebleven speculooskoekjes en sprenkel de stukjes langs de randen van de tiramisu.