Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lekker: een kerstontbijt met vier gangen

christmas-coffee-cup-and-candies.jpg

Dit jaar geen gestress in de keuken. Houd het kerstdiner simpel (bestel bijvoorbeeld een koude salade bij de slager of haal het gourmetstel weer eens tevoorschijn) en ga voor een uitgebreid, gezellig kerstontbijt.

Croissantjes met banaan en chocolade

Wat heb je nodig: een blikje croissantdeeg, een pot chocoladepasta en een banaan.

Zo maak je het: natuurlijk zijn croissants onmisbaar bij het kerstontbijt, maar deze variant is extra feestelijk. Smeer een laagje chocoladepasta op het croissantdeeg, leg er een paar plakjes banaan op, even oprollen, de oven in en klaar.

Minipannenkoekjes

Wat heb je nodig (voor ongeveer 8 stuks): 250 ml Griekse yoghurt, 1 ei, 50 g zelfrijzend bakmeel, 1tl bakpoeder, honing, kaneel en/of fruit.

Zo maak je het: meng de yoghurt met het ei. Voeg daarna het bakmeel en bakpoeder toe. Roer tot een stevig beslag. Verwarm boter in een pan en bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Serveer met honing en kaneel en of met vers fruit.

Omeletmuffins

Wat heb je nodig (voor ongeveer 6 stuks): 6 eieren (geklutst en gekruid met een snufje peper en zout), een muffinvorm. Voor de vulling: ham, bacon of ontbijtspek, 1 wortel, 2 tomaten, een ui, spinazie, paprika en geraspte kaas.

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de muffinvorm goed in met boter. Vul de bodem van de muffinvorm tot ongeveer een derde met verschillende ingrediënten, zoals tomaat, spek, spinazie of geraspte kaas en experimenteer met verschillende combinaties. Vul de bakjes daarna tot net onder de rand met het eimengsel. Roer het eimengsel door de ingrediënten en bak de omeletmuffins in ongeveer 20 min. gaar.

Bosbessen-ontbijtcake

Wat heb je nodig: een half kopje ongezouten roomboter op kamertemperatuur, 2 tl citroenrasp, driekwart kopje suiker, 2 el suiker, 1 ei op kamertemperatuur, 1 tl vanille (uit een vanillestokje of extract, 2 kopjes bloem (bewaar een kwart kop om bij de bosbessen te doen), 2tl bakpoeder, 1 tl zout, 2 kopjes (verse) bosbessen en een half kopje karnemelk.

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de roomboter met de citroenrasp en driekwart kop suiker tot een luchtig beslag. Voeg het ei en de vanille toe en roer door. Meng de bosbessen in een andere kom met een kwart kopje bloem. Voeg daarna de rest van de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Roer het bloemmengsel beetje bij beetje met een beetje karnemelk door het beslag. Doe dit rustig, zodat de bosbessen niet allemaal kapot gaan. Vet een bakvorm in en verdeel het beslag gelijkmatig. Bestrooi het beslag met twee el suiker. Bak tussen de 45 en 55 min. Wacht minimaal 15 min. met serveren.

Nog meer inspiratie voor lekkere ontbijtjes? Bekijk ook deze andere fijne recepten.

M52 Cover_V3.inddDeze recepten staan in Margriet 52. Vrijdag in de winkel en online te bestellen.

 

Ook interessant