Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met déze tips vermijd je blauwe tanden na het drinken van rode wijn

rode-wijn.jpg

Kun je ook zo genieten van een lekker glas merlot, cabernet sauvignon of pinot noir? Maar vind je het ook zo vervelend dat rode wijnen vaak een blauwe aanslag achterlaten? Met deze tips hebben je lippen en tanden daar stukken minder last van.

De verkleuring van je tanden is het gevolg van tannine in de wijn. Deze stof zit in de schil, pitjes en steeltjes van de druif waarvan de wijn wordt gemaakt en zorgt voor de donkere kleur van de merlot of pinot noir. In elke druivensoort zit een verschillende hoeveelheid tannine. Daardoor krijg je van bepaalde wijnen eerder blauwe tanden dan van andere. Gelukkig bestaan er simpele trucjes waarmee je die aanslag kunt voorkomen.

1. Tanden poetsen

Tannine hecht zich niet direct aan je tanden, maar aan de tandplak. Hoe minder tandplak, hoe minder kans op blauwe tanden. Het beste advies is daarom om je tanden altijd goed te poetsen. (Rode) wijn drinken direct na het tandenpoetsen is trouwens niet verstandig. Van het zuur in de wijn word je tandglazuur extra gevoelig. Zo zou je je gebit kunnen aantasten, en dat wil je natuurlijk niet.

2. Kaasplankje

Eet voordat je een glas rode wijn gaat drinken een stukje harde kaas, zoals bijvoorbeeld Comté. In deze kazen zit calcium. Dat vormt een beschermlaagje om je tanden waardoor tannines zich minder goed kunnen hechten. Helemaal geen straf, want een kaasplankje zorgt in combinatie met rode wijn ook nog eens voor een fijne smaaksensatie in je mond.

3. Water drinken

Door tussen de slokken wijn af en toe een slok water te nemen, spoel je je tanden schoon. Daarnaast werkt water drinken gunstig tegen een mogelijke kater.

Wegvegen

Is het al te laat en zit er ondanks alles toch een blauwe aanslag op je mond? Je kunt de kleur over het algemeen eenvoudig weg wrijven met een stuk keukenpapier.

Bron| Elle
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant